В Селидовому 11 травня о 16:00 відбулися громадські слухання. Головне питання, яке обговорювалось – підвищення тарифів на воду в 2,2 рази. Громадські слухання ініціювала Селидівська спілка воїнів АТО, яка об’єднала навкруг себе активістів та жителів міста. Вона виступила з закликом не бути байдужими й об’єднати зусилля для недопущення затвердження таких тарифів.

Слід нагадати, що 3 травня на Селидівскому міському сайті з’явилося повідомлення про намір комунального підприємства «Вода Донбасу» встановити нові тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).
В ньому зазначається зокрема, що в зв’язку з затвердженням постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 10.03.2016 № 303 Порядку формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) виникла необхідність розрахунку та встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). Раніше дані тарифи для комунального підприємства КП «Компанія «Вода Донбаса» національним регулятором не встановлювалися.

Відповідно до Порядку розраховано тарифи, які становлять:
– на послуги з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) 18,63 грн./м3 (без ПДВ) та 22,36 грн./м3 (з ПДВ);
– на послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) 13,90 грн./м3 (без ПДВ) та 16,68 (з ПДВ)

Члени спілки воїнів АТО зібрали близько 1700 підписів громадян міст Селидового та Українська проти встановлення таких високих тарифів.

Перед громадськими слуханнями відбулося також засідання громадської ради, де голова спілки Сергій Ясиновський зачитав звернення до гендиректора КП «Вода Добаса», НКРЕКП, депутатів Верховної ради, прем’єр-міністру, місцевих депутатів, громадської ради, в якому висловлюється протест проти такого підвищення та є вимога залишити ціни принаймні на тому рівні, що є зараз. Головні пропозиції:

  1. НКРЕКП має відмовити у затвердженні такого високого тарифу для населення не окупованої частини Донецької області, що його подала на розгляд КП «Вода Донбасу»;
  2.  Не приймати Селидівській міській раді рішення про затвердження таких тарифів, які є непомірно завищеними та економічно необґрунтованими. Активісти впевнені, що така ціна провокує соціальне загострення в регіоні, який безпосередньо страждає від агресивної політики РФ.
  3. Створити робочу групу із представників міської ради, КП «Вода Донбасу», громадських активістів з питання розгляду структури тарифів, їх економічної складової, ознайомлення з інвестиційною програмою, адресним переліком інвестування, якістю обслуговування. Активісти спілки поставили під сумнів якісні характеристики води та водопопостачання.

«Так, в деяких районах міста відсутній тиск подачі води, хоча за встановленими нормами він має бути 6 атмосфер, а те що вода придатна для пиття, можна говорити з натяжкою», – зазначив голова спілки воїнів АТО. Він також наголосив також на проведенні незалежного аудиту КП «Вода Донбасу» щодо ефективності менеджменту цього підприємства.
У його виступі зазначається, що досі мешканці Селидового сплачували за лічильником за кубометр води 18,4 грн. Згідно з новими тарифами вартість одного куба становитиме 39,04 грн. Представник спілки наголосив, що ніде по Україні немає такого підвищення. Так, у Київській області за новим тарифом вартість 1 кубометру становитиме близько 13,8 грн., Дніпропетпетровській – 12,45 грн., Львівській – 10,49 грн. Якщо навіть порівнювати з європейськими країнами, то Донецька область і тут попереду за розміром тарифу. Наприклад, у Греції кубометр води, якщо перекласти на українську валюту, коштує 4,5 грн. Найдорожчою вода є в Німеччині та Великобританії, проте тут слід зважати також і на високі рівень життя та заробітних плат цих країн.
Підвищення тарифів на воду, зазначив він, призведе відповідно до удорожчання тарифів й на теплопостачання.
Також, Сергій Ясиновський зазначив слабку інформаційну роботу Селидівського виробничого управління КП «Вода Донбасу» щодо зміни тарифів: на інформаційній дошці в приміщенні КП відсутня будь-яка інформація на цю тему.
Громадська рада підтримала звернення, а також прийняла рішення надіслати запити до КП «Вода Донбасу» з приводу величезних втрат води (більше 60%) та до СБУ щодо ініціювання перевірки підприємства.

Під час громадських слухань також було зачитано це звернення. Взяли слово також деякі інші члени спілки та активісти міста.

Мер Селидового Віктор Ремізов підтримав намір надіслати звернення до голови обласної віськово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, КП «Вода Донбаса», та пообіцяв висунути його на розгляд місцевих депутатів на черговій сесії, що відбудеться 24 травня. Хоча, слід сказати, що зауваження і пропозиції приймаються КП «Вода Донбасу» до 16 травня 2017 року.


Мер також подякував Селидівській спілці воїнів АТО за організацію збору підписів. Хоча, питається, чому міська рада сама з 3 травня не ініціювала проведення громадських обговорень/слухань? До кінця строку, коли можна ще обговорити з громадськістю це питання, лишалось кілька днів.
Сподіваємось, думка громади, буде врахована при прийнятті рішень щодо встановлення тарифу на воду, а запропоновані громадськістю заходи успішно реалізуються.

Коментарі

прокоментувало