Які кроки в найближчі два місяці робитиме клуб “Ефективне місто” та що вже зроблено –  16 листопада говорили на засіданні його учасники. Вони поставили перед собою низку задач й продумали, як їх вирішувати. Основними з них є, по-перше, впровадження інструментів взаємодії на нормативному рівні, по-друге, якісного софту для комунікації влади з громадськістю.

Щодо першого, то окремі положення про інструменти взаємодії (громадські еспертизи, громадські слухання, громадські збори, громадські еспертизи) представники клубу більше місяця тому занесли до виконавчого комітету на опрацювання. Надалі клуб планує супроводжувати цей процес аж до голосування за ці положення на пленарному засіданні міської ради.

Щодо софту, то на стадії підписання знаходиться Меморандум підключення модулів порталу електронної демократії “Розумне місто”. А це значить, що незабаром ми зможемо публічно через портал “Розумне місто” повідомляти органи місцевої влади про дефекти ЖКГ, писати петиції, ознайомлюватись за допомогою графічного інтерфейсу з виконанням бюджету, записуватись на прийом до посадовців тощо.

Важливим є впровадження електронної системи поіменного голосування, яка наразі не використовуються міською радою. Для цього представники клубу написали проектну грантову заявку “Smart Громада – створюємо разом!”.

Важливим є той факт, що на сайті ради не оприлюднено звіти місцевих депутатів, через це відсутня можливість визначати якість виконання їхніх посадових обов’язків. Публікувати звіти вимагає українське законодавство. В завданнях клубу – усунути цю проблему.

Крім того відкритим залишається питання відсутності положень звітування депутатів, комунальних підприємств, міського голови.

Важливо також запроважити онлайн трансляцію засідань колегіальних органів міської ради. Попервах це здійснюватиметься за ініціативи клубу його членами й розміщуватиметься на альтернативних майданчиках: “Громадська варта”, канал Youtube. В стадії переговорів знаходиться питання створення розділу на сайті ради з посиланнями на такі відеотрансляції.

Підбиваючи перші підсумки досягнутого, на цьому засіданні учасники клубу зазначили, що сайтом ради стало користуватися зручніше. Так, розділ “Доступ до публічної інформації” став доступнішим. Тепер до нього можна перейти за прямим посиланням з головної сторінки сайту. Також, з’явився розділ “Бюджет і Фінанси” на бічній панелі сайту, де можна переглянути виконання бюджету на поточну дату. Позитивним результатом стало також створення та наповнення розділу “Рішення Курахівської міської ради” та створення офіційної сторінки на Facebook Селидівської міської ради.

 

Наступного тижня клуб планує в складі робочої групи піти до виконкому, щоб більш детально обговорити питання звітування депутатів, затвердження положень: збори, слухання, місцева ініціатива, громадська експертиза. Також обговоримо з виконокомом порядок створення наглядових рад при КП.

Проект “Ефективне місто” здійснюється Рухом #Сильні_громади ГО “Центр UA” спільно із #Studena_NGO, за підтримки #UCBI – Українська ініціатива зміцнення громадської довіри.

 

Коментарі

прокоментувало