21 березня у Селидовому відбулася чергова сесія міської ради, на якій депутати розглянули 19 питань. Активісти руху “Сильні громади” проаналізували головні з них. Так, депутати надали згоду на утворення комунальних підприємств в Українську та Гірнику, затвердили Програму зайнятості населення на 2018-2020 роки, традиційно розглянули земельні та бюджетні питання та підтримали звернення міськради до голів Уряду та Парламенту України щодо вирішення проблем вугільних підприємств. Крім того, з доповіддю перед депутатами виступив новий голова Селидівської організації “Червоний Хрест”.

На сесію прибули 24 з 34 депутатів.

Зміни до бюджету 2017

Серед змін, що їх затвердили в міському бюджеті, варто відзначити розподіл залишку коштів, який утворився на початок року. Без врахування державної освітньої субвенції, він склав близько 1,6 млн грн. З цих коштів 750 тис. грн вирішили спрямувати на фінансування проектів Бюджету участі та 850 тис. грн – на погашення заборгованості за розробку проектно-кошторисної документації (ПКД) з виконання капітальних внутрішніх робіт в ЗОШ №6 з залученням коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Начальник фінансового управління Тетяна Рогоза зазначила, що вартість ПКД складала 1,2 млн грн, але 30% вже сплачено торік.

З минулого року перейшло 3,9 млн грн вільних залишків державних коштів. Це освітня субвенція. Її запланували витрати за цільовим призначенням – зарплата педагогічним працівникам.

Окрім зазначених змін, важливо згадати виділення додаткових коштів на чистку доріг. З такою вимогою звернулися комунальні служби у зв’язку з погіршенням погодних умов. Так, спочатку року на ці заходи передбачалось 175 тис. грн, які вже вичерпані, й наразі потрібно ще 100 тис. грн. “Один виїзд почистки міста – 50 тис. грн”, – зазначила Тетяна Рогоза.

Відео 1. Засідання депутатської комісії з бюджетних питань

Утворення нових Комунальних підприємств в Українську та Гірнику

Двома проектами рішень передбачено надання згоди радою на утворення КП “Українськкомунсервіс” Української міської ради та КП “Добробут” Гірницької міської ради.

2 березня міський голова збирав нараду за участі голів міст та селищ, які адміністративно включає в себе Селидове з цього питання.

Як повідомляє сайт Селидівської міськради, підприємства створюються “для поліпшення благоустрою…Такий шлях надасть змогу підвищити рівень благоустрою територій, оперативність вирішення нагальних проблем міст та селищ”.

На депутатському дні, 19 березня, депутати також запитали, чи будуть такі підприємства займатися вивозом сміття. Начальник відділу з питань ЖКГ Ірина Давидова повідомила, що це точно невідомо, але у конкурсі на визначення виконавця таких послуг, що відбудеться 26 березня, ці підприємства поки що не братимуть участь.

Під час пленарного засідання мер Селидовго Віктор Ремізов також зазначив, що це “перші кроки до децентралізації”.

В оренду здадуть частину приміщення клубу в с. Гостре.

Затвердили рішення, у якому відділ культури просить надати дозвіл на здачу в оренду приміщення в 60 кв.м. на першому поверсі релігійній організації «для здійснення діяльності та видачі гуманітарної допомоги». Як йдеться в проекті рішення, приміщення “надати без конкурсу на платній основі”.

Нагадаємо, що на січневій сесії міськрада прийняла рішення про реорганізацію закладів відділу культури, яке викликало суперечки серед депутатів (не підтримали 9 з 26 присутніх депутатів). Депутати Хроменко та Резніченко перед голосуванням в січні висловлювали обурення, що це питання не розглядалось на постійній комісії з питань освіти, культури та спорту, сім`ї і молоді та підтримки засобів масової інформації, до складу яких вони входять.

Результатом такого рішення, як зазначалось на засіданні депутатського дня в січні, мало бути перенесення дитячих гуртків з клубів до приміщень шкіл й в подальшому можлива здача в оренду звільнених приміщень, які не виправдовують за рівнем комфорту та розмірами своєї експлуатації.

Затвердили Програму зайнятості населення на 2018-2020 роки

Строк виконання попередньої програми закінчився, тому виникла потреба затвердити нову. В програмі наведено основні показники та тенденції ринку праці в Селидовому за попередні та на майбутні роки, напрямки, завдання тощо.

Зокрема, за програмою планується продовжувати співпрацю з роботодавцями міста в напрямку організації громадських та тимчасових робіт та робіт за рахунок коштів місцевого бюджету, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, роботодавців.

Частка коштів, яка виділятиметься з місцевого бюджету на організацію таких робіт – 50%.

Директор Селидівського міського центру зайнятості Галина Головченко повідомила, що рівень безробітності знизився в 2017 році в порівнянні з 2016. На це вплинуло зменшення кількості переселенців, що перебували на обліку та збільшення кількості роботодавців, які співпрацюють зі службою зайнятості. Останніх в 2017 році збільшилось на 22%.

Зокрема, що одною з проблем зайнятості на сьогоднішній день є те, що існує 111 вакансій та 300 безробітних. «Вакансії неможливо укомплектувати через невідповідність кваліфікацій, й мета цієї програми, щоби зменшити цей дисбаланс», – пояснила директор центру зайнятості. Вирішити цю проблему планується консультаціям з молоддю щодо обрання ними професій, які будуть актуальні та затребувані в майбутньому. При цьому директорка центру зауважує, що ринок праці багатий на бухгалтерів, юристів тощо, і вакансії такі є, однак роботодавці ставлять до таких спеціалістів високі кваліфікаційні вимоги.

Галина Головченко також у доповіді акцентувала увагу на співпраці з підприємцями. Так, існує обласна програма «Український донецький куркуль», завдяки якій кожен може отримати до 500 тис. грн на старт власного бізнесу, залучивши найманих працівників. У Селидовому цього року передбачено за цією програмою реалізацію трьох проектів, що їх можуть подати засновники власної справи. Також директор центру зайнятості повідомила, що при центрі існує «Центр розвитку підприємництва», що допомагає охочим відкрити власну справу консультаціями в розробці бізнес-плану. Крім того, підприємцям, що використовуватимуть найману працю, можуть бути надані податкові пільги.

Депутати підтримали звернення міськради до голів Кабінету Міністрів та Верховної Ради

Звернення міськради, що його підтримали депутати, було написано на підтримку законопроекту щодо внесення змін до державного бюджету на 2018 рік, який був розроблений після акцій протесту гірників ДП «Селидіввугілля» та 9-тиденного голодування представників незалежної профспілки гірників в стінах міністерства. Цим проектом передбачені кошти на розвиток та підтримку життєдіяльності шахт. Як повідомив мер, нинішні цифри, закладені в бюджеті на розвиток вугільних підприємств мізерно малі. Не передбачено коштів на охорону праці, капітальні витрати тощо. Заробітна плата шахтарів також знаходиться на низькому рівні й постійно затримується.

«Селидівська міська рада, представляючи інтереси громади, стурбована забезпеченням виплати заробітної плати працівникам ДП «Селидіввуггіля» і стабілізацією його роботи…», – йдеться у зверненні.

З діяльністю Селидівської міської організації Товариства Червоного Хреста України коротко ознайомив її новий в.о. голова Сергій Литвинов.

Він заначив, що більше ніж півтора століття завданням Червоного Хреста є надавати допомогу людям, що опинилися в надзвичайних обставинах. Особливо під час воєнних дій. Наразі організація акцентує увагу на залучення до неї більше молоді. Членства можуть бути індивідуальні, колективні, корпоративні. Тобто на будь-якому підприємстві можна створити організацію Червоного Хреста, яка входитиме до міжнародної. Головними принципами організації є єдність, гуманність, відкритість.

Крім допомоги безпосередньо людям, Червоний Хрест надає допомогу й підприємствам. Так через проблему відсутності тривалого часу водопостачання внаслідок бойових дій поблизу Селидового, організація Червоного Хреста допомогла реконструювати резервний канал водопостачання в с. Карлівка. Вартість такої допомоги склала близько 25 млн. грн.

Крім того, в.о. голови організації закликав присутніх повідомляти про потреби міста: обладнання, матеріали тощо.

Міська рада заочно висловила подяку оплесками колишньому голові Селидівської міської організації Товариства Червоного Хреста Олені Легасовій за її неоціненний внесок в поліпшення гуманітарної ситуації в місті.

З усіма рішеннями сесії можна ознайомитись тут.

Переглянути фрагменти сесії можна тут.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало