Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Організатори кажуть, що це проблема багатьох українців, бо мало хто знає історію і значення вишиванки, і чому її слід носити. За останні роки свято набуло масштабного рівня. В цей день в Україні та світі відбувається безліч подій. Люди одягають національний одяг та влаштовують святкування, танці, марші, конкурси.

Засновниця та ініціатор Дня вишиванки Леся Воронюк розповідає, що запропонувала свято 11 років тому серед чернівецького студентства. Треба було одягнути вишиту сорочку на пари.

«Зараз – це вже не просто вишиванка-одяг, а символ української нескореності, свободи, солідарності з українцями іноземців, які цього дня також одягають вишиванки»,  каже вона.

Леся Воронюк

Військовослужбовець, член оргкомітету і один із засновників свята Олександр Ткачук згадує, як виникла ідея відзначати День вишиванки.

«Ми з Лесею разом навчались на факультеті історії, політології та міжнародних відносин, були друзями. Якось ми стояли на перерві, і один із друзів підійшов одягнений у вишитій сорочці. І тоді прийшла ідея, щоб в один день зібратись і прийти разом у вишитих сорочках і зробити таке свято. На цей захід прийшло близько 10 людей. Було багато скептиків, адже на той час одягати вишиванку було ще не так популярно. З кожним роком залучалося все більше і більше людей: спочатку наш факультет, потім й інші факультети Чернівецького університету, потім інші університети, підприємства, свято розросталось в межах міста, потім країни, а зараз має всесвітній масштаб»,  ділиться Олександр Ткачук.

Наразі до акції долучаються понад 60 країн по всьому світу. Організатори впевнені, що цього року кількість збільшиться. За словами Лесі Воронюк, ядром, звичайно, є українська діаспора. Але довкола цього ядра з’являються багато іноземців, які солідарні з Україною. Вони одягають вишиту сорочку, щоб показати і висловити свою підтримку, що вони на українській стороні у протистоянні з Росією.

Олександр Ткачук каже, що головна мета – об’єднати.

«Вишиванка є такий реальний унікальний символ, який об’єднує нас – дуже різних українців, за політичними, релігійними поглядами, за мовною ознакою. А українець, де б він не проживав, все одно одягає вишиванку, незважаючи ні на що. Тому люди по всьому світу долучаються», – зазначає він.

Донецьк, 15 червня 2012 року. Юні вболівальниці за Національну збірну України з футболу під час «Євро-2012 » на стадіоні «Донбас Арена»

На честь цього свята по всій Україні і світі відбувається велика кількість подій та заходів, різного роду акцій: флешмоби, виставки, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів, етнографічні лекторії – все, що стосується української культури і вишитої сорочки.

Під час відзначення Всесвітнього дня вишиванки у столиці Молдови. Кишинів, 19 травня 2016 року

Коментарі

прокоментувало