В квітні цього року Селидівська міська рада виклала тільки звіти про укладені договори в електронну систему публічних закупівель Prozorro, предметом яких є ремонти доріг (4 поточних та 1 капітальний). Підрядник по всіх 5-ти договорах – Селидівський підрядний спеціалізований дорожній ремонтно-будівельний відокремлений підрозділ ТОВ «Облрембуд». Сума кожного договору не перевищує 200 тис. грн. ( 166-195 тис. грн.).

До них мала б застосовуватися процедура допорогових закупівель з використанням системи Prozorro, адже Селидівська міська рада затвердила торік Положення, що регулює саме такі закупівлі. Так, процедура використання Prozorro, відповідно до нього, застосовується у разі, «якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 10 000 грн. та є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини 1 статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі»»

Однак Положення водночас дозволяє  у виняткових випадках непередбачуваного характеру, терміновості проведення закупівлі товарів, робіт і послуг не застосовувати процедуру допорогових електронних закупівель за умови подання міському голові відповідного письмового обґрунтування.

Ми намагалися розібратися в причинах здійснення закупівель без  використання Prozorro. Для цього 8 червня  надіслали запит на доступ до публічної інформації, в якому попросили надати «письмове обґрунтування» про яке йдеться в Положенні про допороги. Також ми запросили  додаток до річного плану закупівель та помісячний план асигнувань, аби побачити, коли та на яку дату запланувала міськрада ремонти й переконатися в  їхній  терміновості.

Відповідно до законодавства, Селидівська міська рада мала б відповісти на запит в 5-ти денний строк. Однак досі відповіді від неї немає. Ми неодноразово нагадували про наш запит й про порушення термінів надання на нього відповіді.

Між іншим одне з нагадувань адресувалося безпосередньо меру Селидового Віктору Ремізову під час сесії, після того, як він безпідставно публічно звинуватив координатора руху «Сильні громади» Олександра Цахніва в «пересмикуванні» фактів в публікації, автором якої він не є.

Рух «Сильні громади» надіслав скаргу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, аби змусити Селидівську міську раду надати відповідь на надісланий запит і все ж таки розібратися, чи відповідають затвердженим нормам дії міської ради при визначенні підрядника для виконання ремонтів доріг.

                                                                        Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

 

Коментарі

прокоментувало