Рух «Сильні громади» продовжує стежити за діяльністю міських рад. 21 червня відбулася чергова сесія міської ради в Селидовому. На ній депутати розглянули важливі питання фінансового та нормотворчого характеру. Так, одним з прийнятих рішень передбачили зокрема на новорічні свята 416 тис. грн, другим затвердили виділення 5,3 млн грн субвенції на зарплату медпрацівникам. Проголосували за два регуляторних акти, що стосувалися ставок податків на нерухоме майно та орендної плати за земельні ділянки комунальної власності. Крім того, на сесію запросили начальника селидівського міськводоканалу для роз’яснення питань, що їх попередньо підготували депутати під час минулої сесії.

Всього було присутніх 26 депутатів із 35. Електронна система робила огріхи щодо кількості депутатів, тому голоси 1-2 депутатів інколи не враховувались. Одночасно депутати голосували бюлетенями. Всі поставлені на пленарне засідання рішення були прийняті.

Роз’яснення проектів рішень для депутатів відбувалося на депутатському дні 19 червня. Його відвідали 16 з 34 депутатів.

Зміни до бюджету

Варто почати з рішення про внесення змін до бюджету на 2017 рік. На депутатському дні начальник фінансового управління Тетяна Рогоза зазначила, що зміни вносяться за рахунок очікуваних прогнозних надходжень у вигляді податку на доходи з фізичних осіб в зв’язку зі збільшенням тарифних ставок та росту мінімальної заробітної плати до кінця року.

«З великих проектних витрат – виділення коштів на проектно-кошторисну документацію з термомодернізації котельні в Дитячо-юнацькій спортивній школі, збільшення асигнувань для встановлення покриття дитячого майданчика «Кіндерленд» (Бюджет участі). Також розглядалося питання виділення коштів з бюджету на проведення технічної інвентаризації та виготовлення паспортів протирадіаційних укриттів. Виділяються кошти первинному медико-санітарному центру на придбання медикаментів, дезінфікуючих засобів та засобів спеціального харчування для дітей після хірургічних операцій. Загальна сума змін – 1 483 тис. грн», ­­­– зазначила начальник фінансового управління.

Субвенція на виплату зарплатні медпрацівникам

Варто зазначити, що в міжсесійний період, окрім прийнятих розпоряджень міського голови про внесення в помісячний розпис міського бюджету, з обласного бюджету виділили трансферти в сумі 5,3 млн грн у вигляді додаткової медичної субвенції на виплату заробітної плати медпрацівникам. Як зазначила Тетяна Рогоза, коштів медичної субвенції, що їх виділили на 2017 рік, катастрофічно не вистачає для виплати заробітної плати. Однак питання почало частково вирішуватись. Тому фінансове управління далі продовжує працювати в цьому напрямі.

Зміни податкових ставок на нерухоме майно

Не можна не сказати про внесення змін до рішення міської ради від 18.02.2015 №6/59-1389 «Про місцеві податки та збори і встановлення ставки акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів у м.Селидове».

«У відповідності з Бюджетним кодексом для того, аби стягувати місцеві податки та збори в 2018 році необхідно до 15 липня внести зміни до відповідного рішення, або ж не робити цього. Разом з нашою податковою ми обговорили це питання й згідно з їхніми пропозиціями, внесли зміни до рішення. Проект змін був опублікований в газеті «Наша зоря» та на офіційному сайті Селидівської міської ради. Протягом місяця він розглядався. Жодних зауважень та пропозицій не було надано, тому вирішили цей проект рішення винести чергову сесію», – прокоментувала начальник фінансового управління.

За її словами ставка нерухомого майна залишається такою ж – 0,25% від мінімальної заробітної плати у містах Селидове, Українськ, Гірник. Враховуючи пропозицію податкової по селищах Вишневе, Гостре, Камишівка, застосовуючи «зональність», позаяк це віддалені міські райони, пропонується ставка 0,18% – оплата за нерухоме майно суб’єктів господарювання. І ставку 0% – на житлову нерухомість площею 60-80 кв. м.

«Так, наприклад, є квартири площею 63 кв. м. і люди повинні за три квадратні метри доплачувати близько 70 коп. Але для того, щоб заплатити цю незначну суму, податкова має надіслати платнику рекомендованого листа вартістю до 15 грн Банківські послуги при сплаті податку коштують від 5 до 10 грн Скажімо ці «копійки» надто не вплинуть на наповнення бюджету. За підрахунками надходження за цією ставкою складуть до 1000 грн на рік. Тому застосувати нульову ставку буде розумніше, ніж виділяти гроші з бюджету на рекомендовані листи», – підкреслила Тетяна Рогоза.

Імуносупресивні препарати для хворих у післяопераційний період з трансплантації

На депутатському дні головний лікар КЗ «Селидівської ПМСД» Олена Марченко зазначила, що в місті зараз є двоє хворих, яким здійснили трансплантацію нирки від родичів-донорів. Це жінка тридцяти років, яка мешкає в Селидовому та дитина-підліток – переселенець 14 років. Щоб не сталося відторгнення трансплантованих органів, ці хворі повинні постійно приймати підтримувальну терапію. На теперішній час Міністерством охорони здоров’я не проведена централізованим шляхом закупівля цих препаратів, тому підготований проект рішення для забезпечення цих хворих лікарськими засобами на загальну суму 45,5 тис. грн.

Міські святкування

На основні міські культурно-масові заходи на друге півріччя 2017 року планують виділити 494 тис. грн. Основна сума коштів піде на новорічні святкування – 416 тис. грн. Тут, зокрема, йдеться про новорічні прикраси для оформлення ялинки та площі (світлодіодні фігурки, гірлянди, іграшки, банери тощо) – 300 тис. грн, феєрверк – 50 тис. грн, монтаж новорічної ялинки – 20 тис. грн, послуги гідропідйомника – 15 тис. грн, трудові договори – 10 тис. грн.

Виконуюча обов’язки начальника відділу культури Зіта Топіліна на депутатському дні зазначила, що до Нового Року уже запланована «Ялинка під ключ». А це будуть тільки додаткові кошти для більш ефективного проведення свята.

«Місто звикло до краси, я гадаю, не треба «занижувати планку», все має бути на рівні…», – вважає в.о. начальника відділу культури.

Нагадаємо, що торік відділ культури витратив на оформлення новорічної ялинки близько півмільйона гривень. Тільки святкова ілюмінація та оформлення ялинки «під ключ» (без вартості ялинки) коштували 450 тис. грн. Феєрверк обійшовся у 50 тис. грн.

Опорна Селидівська ЗОШ №6 та її Цукуренська філія

Відділ освіти підготував 4 проектів рішень, які стосувалися організації роботи Селидівської ЗОШ №6, яка є опорною, та її Цукуринської філії. Так, затвердили нову редакцію Статуту опорної ЗОШ №6, куди внесли питання організації її філії в тому числі; введення в ЗОШ №6 трьох працівників харчоблоку та одного працівника обслуговуючого персоналу (0,5 ставки) з 1 вересня 2017 року (за словами начальника відділу освіти Оксани Соломахіної, для організації роботи філії); назву та положення філії. Внесли також зміни до прийнятого в лютому рішення «Про створення філії опорної школи», зокрема, уточнили те, що реорганізація Цукуринської ЗОШ №6 у філію з 1 вересня 2017 року відбудеться шляхом приєднання та створили комісію з її реорганізації.

Позашкільні навчальні заклади набудуть статусу закладів з українською мовою навчання – ще один проект рішення від відділу освіти, який затвердили на сесії. Оксана Соломахіна зазначила, що зараз всі дошкільні та загальноосвітні заклади міської ради мають статус україномовних, тому пропонується надати такого статусу й позашкільним закладам – Центру творчості дітей та юнацтва м. Селидове, Палацу дитячої та юнацької творчості м. Гірника, Будинку творчості дітей та юнацтва м. Українська.

Відбулася заміна в списку голів квартальних та вуличних комітетів: по вул. Лозоватська замість Ободець Ірини Миколаївни буде Красуля Сергій Сергійович.

 

Центр надання адміністративних послуг буде додатково надавати 19 адміністративних послуг, з питань архітектури та будівельного контролю. Крім того, затверджено інформаційні та технологічні картки. У прийнятому рішенні також зазначається, що рішення Селидівської міської ради від 23.09.2015 №6/66-1544 «Про надання адміністративних послуг через Центр надання адміністративних послуг» вважати таким, що втратило чинність. Виконувачка обов’язків начальника відділу ЦНАП Ольга Сукач на депутатському дні, відповідаючи на запитання, що саме зазнало змін, розповіла, що змінилася назва послуги та вид подання заяви – якщо раніше були декларації, то зараз це повідомлення.

Про план роботи на II півріччя 2017 року

Депутати затвердили також основні питання, що розглядатимуться на сесіях та постійних депутатських комісіях у другому півріччі 2017 року. Так, на сесії основними в III кварталі будуть – затвердження звіту про виконання бюджету м. Селидового за I півріччя 2017 року, хід виконання програми економічного та соціального розвитку. На IV квартал планують затвердити бюджет на 2018 рік. Щомісяця розглядатимуть питання з врегулювання земельних відносин.

Ставки на оренду землі

Під час сесії депутати прийняли Положення щодо встановлення розміру ставок орендної плати за земельні ділянки комунальної власності Селидівської міської ради. На депутатському дні головний спеціаліст відділу економічного і соціального розвитку Ірина Джегеріс зазначила, що це рішення є регуляторним актом.

«Акт був розміщений в ЗМІ: на офіційному сайті міської ради та в газеті «Наша зоря». Зауважень і пропозицій не надходило. Регуляторний акт був погоджений без зауважень антимонопольним комітетом», – підкреслила вона.

Прийняли 11 рішень із врегулювання земельних питань.

На сесії виступив начальник Селидівського ВУВКГ КП «Компанії «Вода Донбасу» Сергій Маковський. Він відповів на запитання депутатів, зокрема, щодо виносу приборів обліку, нарахування дощових та талих вод.

«У Постанові КМУ №630 чітко зазначено місце передачі послуг від постачальника до споживача, а саме: ним є місце підключення приватного домоволодіння до вуличної мережі», – відповів Сергій Маковський.

На запитання від депутатів, хто повинен робити колодязь, він відповів, що це здійснює споживач. За його словами, підприємство-постачальник води, розробляє технічні умови і показує місце підключення. В технічних умовах він прописує балансову приналежність та вказує точку підключення як до водопровідної мережі, так і точку підключення до водовідведення, якщо це каналізація.

Його також запитали, як проблему встановлення колодязів владнати одиноким пенсіонерам, що мають пенсію, наприклад, в 1200 грн, а їх, як і інших зобов’язують це робити. Маковський відповів, що вони зглядаються на їхнє становище, ніхто не змушує конкретних одиноких бабусь робити колодязі. На що депутат, що запитував, не погодився, й пообіцяв принести докази зворотного.

Щодо методики розрахунки стічних і талих вод начальник Селидівського ВУВКГ КП «Компанії «Вода Донбасу» зазначив, що в п 4.10 (скоріш за все, він мав на увазі Наказ №190 Міністерства з питань ЖКГ України) є методика розрахунку стічних і талих воді.

«Ці правила поширюються на підприємства будь-якої форми власності. При укладанні договорів, себто, так званої договірної кампанії, яка починається з 1 жовтня й триває до кінця року, КП «Вода Донбасу», зокрема наш підрозділ, розглядає всі зауваження, пропозиції, складається паспорт водного господарства. По дощових і талих водах ми не побачили ніяких зауважень. Будь ласка, під час договірної кампанії, прошу надавати письмово зауваження й пропозиції, оскільки їх розглядає інспекція водокористування, тобто не я» – закінчив він.

Начальника міськводоканалу запитали також про те, чи не можна спростити процедуру заміни водомірів.

«Наприклад, як це робиться міськгазом: прийшли, зняли лічильник, поставили тимчасовий, по деякому часі поставили новий», – зауважила депутат Сєднєва, – «От взяти мій випадок. Я мушу власноруч знімати водомір, нести до вас, обійшовши кілька кабінетів, касу. Це нестерпно. Люди обурюються…».

Маковський відповів, що це вирішує не селидівський міськводоканал. Він зазначив, що КП «Вода Донбасу» щорічно виносить пропозиції до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо встановлення тарифів на воду. Остання пропозиція, яку винесли на Нацкомісію, містить в собі включення в новий тариф, у разі його прийняття, обслуговування приладів обліку.

Депутат Закревський поставив запитання щодо вертикального та горизонтального встановлення лічильників. «В кожному технічному описі лічильника написано, що він може встановлюватися як вертикально, так і горизонтально. Ви прийняли рішення, що лічильник встановлюється тільки горизонтально. Люди мусять розбивати стіни й переставляти», – розповів депутат. Маковський відповів, що це поодинокі випадки, й зазвичай вони залишають лічильник в тому положенні, яке було.

Переглянути відео виступу начальника Селидівського ВУВКГ КП «Компанії «Вода Донбасу» можна на сторінці ТРК «Інфо-центр» в YouTube.

Також можна прослухати аудіо-запис депутатського дня.

Не зайвим буде сказати, що під час сесії міський голова Віктор Ремізов звинуватив координатора руху «Сильні громади» у Селидовому Олександра Цахніва в «пересмикуванні» фактів, навівши на словах приклад публікації, до якої координатор не має жодного відношення. В свою чергу, координатор поставив запитання, чому йому більше, як два тижні, порушуючи терміни, не відповідають на запит щодо ремонтів доріг. Міський голова запитання проігнорував.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало