23 серпня в Селидовому відбулася чергова сесія міської ради. На ній зокрема планувалось затвердити виплату щомісячних 200 % премії та 50% надбавок новопризначеному заступникові мера Івану Охомушу. Нагадаємо, що призначення цієї кандидатури минулої сесії викликало неабиякий резонанс серед депутатів та громадськості, а процедура голосування поставила під сумнів дотримання норм законодавства України та Регламенту Селидівської міської ради .  Після цього громадськість та депутати за підтримки руху «Сильні громади» подали  позов до суду аби довести протиправність дій міської ради .

Засідання сесії вже за традицією почалось з пропозиції мера Віктора Ремізова голосувати «руками», позаяк електронна система поіменного голосування вкотре не хотіла лічити голоси депутатів.

Депутат від «Батьківщини» Ольга Хроменко не підіймала руку підчас голосування, позаяк наголошувала на тому, що законодавством передбачено тільки поіменне голосування бюлетенями або ж електронною системою.

На цю сесію, як і минулого разу, прибуло чимало активістів та представників громадських організацій воїнів АТО. Така активність серед громадськості спричинилася призначенням минулої сесії на посаду заступника міського голови Івана Охомуша. Як писали раніше, призначення відбувалось з явними порушеннями, як законодавства України, так і Регламенту Селидівської міської ради. Частина депутатів, що голосували проти цього рішення, за підтримки місцевих громадських організацій та руху «Сильні громади» подали позов до суду, аби довести неправомірність такого призначення та скасувати рішення міської ради.

До того ж бентегу серед активістів викликала сама кандидатура заступника мера Селидового, за якою вже зафіксовано адміністративне порушення антикорупційного законодавства. Крім того Іван Охомуш проходив у кримінальній справі, як особа, що дала хабара працівнику контрольно-ревізійного органу за «невідображення в акті ревізії фінансово-господарської діяльності відділу освіти виявлених порушень, відображення яких могло мати негативні наслідки для начальника відділу освіти». В цьому Іван Охомуш, згідно з судовими документами, через два з половиною місяці по тому добровільно зізнався. І тому кримінальна відповідальність на нього не поширилась. Варто додати, що суд виправдав працівника контролюючого органу, через недоказовість її участі. Разом з тим, як зазначалось у вироку: «суд вважає, що в діях ОСОБИ 3 (начальник міського відділу освіти Іван Охомуш) мало місце підбурювання (подстрекательство) до скоєння злочину, чим порушено п. 1 ст. 6 Конвенції, яка забороняє провокацію хабара.

Цього разу на сесії передбачалось затвердити Івану Охомушу щомісячну премію у розмірі 200 % та 50 % надбавки до заробітної плати, а також премії до свят у розмірі середньомісячного заробітку.

В середині засідання слово попросив голова громадської організації «Учасники бойових дій та інвалідів війни» Володимир Гульчевський. Зокрема він зауважив, що Селидівська міська рада жодного разу не ініціювала проведення круглих столів, громадських слухань за участю Селидівської спілки воїнів АТО, не запрошувала їх на урочисті заходи. Зазначив також, що є факти дискредитації захисників Вітчизни у підконтрольних міському голові ЗМІ. Така діяльність, наголосив він, заважає розвитку демократії в країні. «Тому депутати м. Селидового, громадські діячі, інші інституту громадянського суспільства зробили звернення до президента України, Кабінету Міністрів,  голів депутатських фракцій щодо стану речей в Селидівській міській раді з приводу формування громадської думки громадян міста Селидового відносно нашого державотворення та незалежності…» – доповів Володимир Гульчевський. Він підкреслив, що в Селидивому можна констатувати відсутність всіляких намагань з боку місцевої влади консолідувати проукраїнські сили. Також додав, що громадські організації воїнів АТО не можуть спокійно спостерігати за тим, як затверджуються рішення про високі премії чиновникам за спинами воїнів, що стоять на позиціях в 40 кілометровій зоні від міста, захищаючи країну. Голова організації «Учасники бойових дій та інвалідів війни» закликав депутатів не приймати антиконституційних рішень та дослухатися до думки громадськості. Інакше, зазначив він, на них чекає народна люстрація. «Закликаю вас працювати на користь народу України, інакше ганьба вам та відповідальність перед українським народом…» – закінчив Володимир Гульчевський.

Затим представники громадських організацій воїнів АТО попросили Івана Охомуша написати заяву про звільнення. Вони нагадали про правопорушення ним антикорупційного законодавства та наголошували на невдоволенні громадськості його кандидатурою. Вимагали покинути сумнівно призначеного заступника мера залу засідань. Невдовзі суперечка перенеслась із сесійної зали до холу. Докладніше на відео (Студія «Лесь»).

Зрештою питання про призначення премій та надбавок Івану Охомушу було знято з порядку денного.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало