У вівторок 6 червня в Селидовому на Центральній міській площі відбудеться Всеукраїнська пацієнтська акція «Година смерті», під час якої у 55 містах України представники пацієнтських організацій та активісти звернуться до народних депутатів з вимогою підтримати медичну реформу в Україні та проголосувати пакет законопроектів за медичну реформу, поданий Урядом.

Жителі Селидового! Не залишайтесь байдужими до свого здоров’я! Підтримаємо важливі для всіх нас зміни на краще! Чекаємо Вас! Здоров’я й віри у краще!

В акції приймуть участь ГО “Спілка ветеранів АТО”, ГП “Єдність”, рух “Сильні громади” Centre UA, інтернет-ЗМІ “Громадска варта”

Українська медицина все менше виконує своє основне завдання – берегти здоров’я громадян. В опитуванні “Індекс здоров’я. Україна 2016” проведеного КМІС (Київський міжнародний інститут соціології), українці вказали, що під час стаціонарного лікування у 97% випадках платили за ліки, у 83% – не отримали безкоштовних ліків, 68,7% – займалися самолікуванням, не звертаючись до лікаря.

Середня тривалість життя українців становить трохи більше 70 років. Натомість, у Польщі – 76, а у Британії – 81 рік. За основу медичної реформи в Україні була взята система охорони здоров’я Британії.

 

  1. Де пацієнти – там гроші

 

У 2016 році кожен українець сплатив за медицину через податки, в середньому, 1764 грн. Ці податки держава направляє не на надання реальних послуг чи виплату заробітної плати лікарям, а на утримання площі медичних закладів.

Саме тому, було запропоновано створити новий механізм фінансування медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів через систему державного солідарного медичного страхування.

Запровадження державного медичного страхування припиняє централізоване фінансування закладів охорони здоров’я. Кошти будуть направлятися лише за послуги, які лікарі надаватимуть пацієнтам.

 

  1. Можливість самостійно обрати сімейного лікаря

 

Кожен громадянин зможе обрати собі сімейного лікаря, який йому подобається, та підписати з ним контракт. У свою чергу, лікар буде отримувати оплату за кількість громадян, які підписали з ним контракт, та за послуги, що будуть їм надані.

 

  1. Автономні медичні заклади

 

Бюджетні установи охорони здоров’я мають право реорганізовуватися з можливостями самостійно розпоряджатися своїм бюджетом та залучати кошти приватних фондів, благодійних та громадських організацій. Взаємовідносини з громадянами будуватимуться на основі укладених контрактів, а якість наданих послуг контролюватиме агенція з контролю якості.

 

  1. Лікарі отримують оплату за надані послуги

 

Лікарі зможуть самостійно обирати місце роботи (приватна або державна лікарня), де він буде працювати також за контрактом.

Популярні серед пацієнтів лікарі не тільки зароблятимуть від кількості пацієнтів та наданих їм послуг, але й залучатимуть кошти як до медичного, де вони працюватимуть Більше пацієнтів – більше фінансування від Державної закупівельної агенції (принцип – “гроші йдуть за пацієнтом”)

 

  1. Державне страхування

 

Гарантований пакет – завжди безкоштовними для українських пацієнтів будуть: невідкладна допомога, коли є загроза життю, звернення до сімейного лікаря/терапевта/педіатра та паліативна допомога для невиліковно хворих. Більше не буде “чорного кешу”, який зараз пацієнти сплачують при “безкоштовній медицині” як благодійні внески або купуючи ліки в аптеках лікарень, хоча вони є у медичному закладі і закуплені державою.

Часткова відшкодовані за державний рахунок будуть діагностика, консультації спеціалістів, стаціонар та ліки. Тарифи державного страхування будуть єдиними по всій країні.

Про випадки порушення ваших прав і свобод, про наявні проблеми в житті ваших міст, про те, як працює влада, ваші історії про позитивний чи негативний досвід взаємодії із владою ви можете повідомити нам на цій сторінці. Ми обов’язково розглянемо і опублікуємо матеріал, якщо він заслуговує загальної уваги громадськості.

⇓  Розкажи друзям  ⇓ [uptolike]

 

Коментарі

прокоментувало