Селидове впроваджуватиме Розумне місто. 30 жовтня на засіданні клубу Ефективне місто так вирішили його учасники, які ознайомившись з презентацією платформи електронного врядування “Розумне місто”, запропонували її представникам влади. Останні прихильно поставились до такої ідеї і готові співпрацювати. Ця платформа дозволить створювати онлайн заявки ЖКГ, записуватись до лікаря без відвідин реєстратури, до чиновника, не стоячи в черзі під кабінетом, та отримувати різноманітні соціальні послуги від бюджетних організацій, органів місцевої влади тощо. 

Що таке Розумне місто

«Розумне місто» – веб-сервіс, що реалізує концепцію «Smart City» і надає інструменти для оптимізації процесів самоврядування та боротьби з корупцією. Завдяки принципу «мікросервісів», «Розумне місто» легко підлаштовується під будь-який населений пункт.
Розробники веб-сервісу «Розумне місто» мають практичний досвід із розробки веб-сервісів для реформування управління містом у частині об’єднання зусиль влади і громади міста.

При створенні продукту,  команда «Розумне місто»  ставила наступні пріоритети:

Зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс

Багатофункціональність

Консолідованість послуг та інструментів

Можливість встановлення додаткових модулів

Розподілення доступу до модулів в залежності від обраного міста

Інструмент мотивування користувачів (карма)

Можливість розробки модулів власноруч та додавання їх до меню міста.

Селидове ще рік тому підключилося до Розумного міста завдяки активісту та депутату Віталію Грицаку. Але для повноцінного використання потрібна ще й ініціатива органів місцевого самоврядування. Переважна частина інстументів без неї в Селидовому непрацюватиме. Тож члени клубу Ефективне місто вирішили розглянути це питання.

На засіданні клубу Ефективне місто його учасники розглянули більш детально головні інструменти комунікації мешканців з владою.

Серед найбільш затребуваних інструментів комунікації можна виділити такі: Новини міста, Електронні петиції, Дефекти ЖКГ, Опитування громадян, Електронні послуги (записи на прийом до лікаря, високопосадовця, бюджетної установи, дитини до дитячого садку, послуги ЦНАП тощо),  Електронні закупівлі, Публічні фінанси, Відкритий бюджет, Реєстр ліків, Черга на житло тощо.

Докладніше  про головні з них.

Модуль «Дефекти (проблеми) ЖКГ»

Модуль, що дозволяє мешканцям публікувати заявки з метою акцентування уваги виконавчих органів влади на локальних проблемах міста.

Так, наприклад, якщо у вас на вулиці не працює освітлення, існують проблеми з водопостачанням, ви не задоволені станом доріг, вам заважають несанкціоновані сміттєзвалища тощо, ви можете залишити онлайн заявку.  Виконавчі органи зобов’язані будуть розглянути її та прийняти рішення щодо вирішення зазначеної проблеми.

Отримайте підтримку городян щодо гострих проблем місті, які вас турбують, скориставшись модулем «Електронні петиції»

Ви наприклад хочете, щоби були розроблені та реалізовані заходи щодо стерилізації та прихистку безпритульних тварин. Викладіть це питання в електронній петиції на порталі «Розумне місто», яка, набравши 100 голосів мешканців, буде розглянута міської радою.

Відкритий бюджет

Чи знає хто з нас, скільки і на що витрачається у нас бюджету міста? Чи легко вам знайти таку інформацію на сайті Селидівської міської ради? Вона там є за низкою кліків й розміщена в купі складних таблиць. І ось як бюджет міста представлений в Нетішині, де використовують Розумне місто, який інтегрує  Open Budget. Клуб Ефективне місто вже почав втілювати це в життя!  А саме надіслав запити щодо необхідної інформації щодо даних бюджету.

Записатися онлайн на прийом до лікаря

Для цього в Розумному місті є спеціальний модуль «Медицина».  За допомогою модулю ви можете переглянути список медичних закладів Вашої громади (аптеки, амбулаторії, лікарні, поліклініки, госпіталі тощо), ознайомитись з карткою медичного закладу та записатись до лікаря.

В картці медичного закладу відображається коротка інформація про заклад (назва, адреса, тип, номери телефонів) та його місцерозташування. Для поліклінік відображається список лікарів з їх графіком роботи.

Щоб відкрити сторінку “Запис до лікаря”, у картці медичного закладу оберіть лікаря, до якого Ви хочете записатись на прийом, та натисніть на нього.

Виберіть дату та час прийому. Готово!

Далі Ви роздруковуєте талон та йдете до лікаря у зазначений Вами час.

Можливість отримати талон до лікаря через інтернет на сьогодні і в перспективі є неабияк актуальним рішенням. Невдовзі утворяться нові громади, в які увійдуть міста і селища.  В першу чергу, людям з віддалених населених пунктів буде корисна така послуга.

Записати дитину до дитсадку через інтернет

Наразі це можливо! Вам варто тільки заповнити інформацію про дитину, Ваші (батьківські) дані та завантажити сканкопії необхідних документів. Після цього уповноважена особа з виконавчих органів опрацює вашу заявку й надішле відповідь. Все просто й швидко!

Якщо Вам цікаво скільки й куди витрачається бюджетні кошти, а себто Ваші податки, для цього в Розумному місті передбачено модулі «Публічні фінанси» та «Електронні закупівлі».  Розумне місто інтегрувало в них дані про всі бюджетні установи міста, а відтак є можливість простежувати всі їхні транзакції та тендерні закупівлі. Таку інформацію можна отримувати вже зараз, позаяк Селидове зареєстровано на платформі «Розумне місто» ще торік.

Варто сказати, що в програмі наявний конструктор, який дозволяє створити широкий перелік послуг: запис на прийом до мера, його заступників, отримання довідок від ЦНАПу, звернення до посадовців, депутатів, запит на публічну інформацію тощо.

Модулі платформи «Розумне місто» можна інтегрувати в сайт Селидівської міської ради.  Все залежить тільки від політичної волі представників місцевої влади та бажання жителів громади користуватися такими можливостями!

Проект “Ефективне місто” здійснюється Рухом #Сильні_громади ГО “Центр UA” спільно із #Studena_NGO, за підтримки #UCBI – Українська ініціатива зміцнення громадської довіри.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому                                                                                                        Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало