14 лютого гірники шахт ДП «Селидіввугілля» вимагали в свого керівництва погашення заборгованості із виплати заробітної плати за два останні місяці (грудень, січень). На протест вийшло близько 200 шахтарів. Серед натовпу чоловіків можна також було побачити  жінок та дітей – близьких гірників, які морозної днини також прийшли вимагати зароблене.

Як розповіли шахтарі, спочатку вони завітали до будівлі Селидіввугілля, щоб поговорити з генеральним директором Сергієм Пахомовим.  «Довго шукали його по кабінетах», – розповіли протестувальники.

Далі вони повідомили, що «генерал» не охоче вів переговори з ними: «Не привітався, сказав, що він їх не запрошував, та якщо не вимкнемо телефони, говорити не буде». Та й взагалі гірники нарікали на неповажне ставлення до них працівників апарату підприємства.

Відео 1.  В пошуках «генерала» Пахомова

Відео 2. Зустріч з керівництвом Селидіввугілля в актовому залі.

Протестуючі зазначили, що точної дати виплати зарплат генеральний директор не повідомив. Зрештою радив іти до мера міста, щоб той посприяв зі свого боку у вирішенні цього питання.

Протестувальники також розповіли, що вони не діждалися підтримки від профспілки.

Гірники зустрілися з мером міста Віктором Ремізовим, який всяко запевняв, що не в його компетенції вирішувати проблеми затримки зарплат гірникам.

Відео 3.  Зустріч шахтарів з мером Селидового Віктором Ремізовим.

Від гірників та їхніх близьких лунали заяви про неможливість сплати комунальні платежів, внесення оплати за дитячі садики наперед.

Мер пообіцяв посприяти в тому, щоб зменшити тягар обов’язкової сплати за комунальні послуги на період заборгованості із заробітної плати. Повідомив, що питання нарахування субсидії в такому випадку також можна вирішити через службу соц. захисту. Ці справи він доручив своїй заступниці Інні Терещенко, яка мала допомогти працівникам шахт написати звернення до комунальних служб.

За словами протестувальників, виходило так, що генеральний спрямував їх до мера, а мер спрямовує назад до генерального. Тому вони закликали міського голову піти разом із ними до Селидіввугілля й врешті розібратись, хто саме має вирішувати це питання. Однак цього не сталось – мер не пішов.

Протестувальники вимагали, щоб мер переговорив з керівником ДонОВЦА Павлом Жебрівським.. «Подзвоню я Жебрівському. Той запитає, чи бастують шахтарі? я відповім – ні, працюють…» – відповідав міський голова.

Врешті решт після наполегливих вимог зателефонувати голові ВЦА, мер це зробив.  Жебрівський повідомив, що переговорить з міністром.

Напевно, щоб, скинути з себе тиск звинувачень та вимог гірників, мер заявив, що в залі присутній депутат від БПП «Солідарність» Олександр Корнієнко. Мовляв, це депутат від партії, що при владі, от нехай він і запитає в неї.

Після розмови з мером,  гірники попрямували до траси, якою проходять транзитні маршрути за напрямком  Маріуполь-Харків.  Й у районі Селидівської центральної міської лікарні, зі слів учасників,  стали «ходити поперек дороги».

«Звісно, ми пропускали транспорт з дітьми, військовими, швидкі», – пояснює один з протестувальників.

На одному з відео можна бачити, що трапилась сутичка з поліцією.

Відео 4. Протестуючі на дорозі.

З розповідей очевидців, дещо пізніше поліція почала завертати транспорт на об’їзну дорогу й гірники попрямували знову до будівлі ДП.  Підтримати їх прибули військові медики-добровольці. Вони привезли намет, буржуйку, дрова, харчі.

Гірники стали на входах до будівлі.  По деякому часі перед ними виступив начальник Селидівського відділення поліції Анатолій Ковальчук й закликав випустити працівників апарату держпідприємства. Він наголосив, що блокування є порушенням закону.

По деякому часі, можна було бачити, як працівники апарату покидають будівлю.

«Сам мер нам натякає бастувати.  Але бастувати не вигідно нікому. Це й небезпечно робити – може привезти до вибуху в шахті або ще чогось… Та й до тих, хто бастує надходять погрози, викликають до поліції. Деяких за це звільнили», – розповідає один з гірників.

Вагітна дружина гірника, що прийшла на протест, каже, що немає коштів навіть на УЗВ. Інша, дівчина жаліється, що замість чоловіка утримує на скромну зарплату родину. Ще один з протестувальників говорить, що заклав сімейні коштовності…

В розмові з протестувальниками ми також дізнаємося, що керівництво шахт дивним чином розподіляє працівників на штатних та позаштатних. Їм самим пояснюють це тим, що їх забагато. «На наші пропозиції скоротити безліч «замів», «замів замів», вони повідомляють, що  це важливі люди», – обурюються присутні. Зі слів гірників,  ті хто поза штатом,  зарплату отримають значно пізніше: «на місяць чи півтора».  «Бува таке, що йдучи в зміну, не знаєш – в штаті ти чи ні. Хоча виходимо ми регулярно, виконуємо поставлені плани», – доповнює протестуючий.

Аудіо 1. Коментарі протестуючих

Надвечір стало відомо, що на картки зараховують 16% зарплати за січень. Про зарплату за грудень мова не йшла.  Гірники не стали вдовольнятися цим і продовжили протест.

PS: Подяка людям, що брали участь в акції, за деякі з цих відео.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало