Міста Донеччини, Луганщини та Дніпропетровщини  долучились до  флешмобу на Facebook: з хештегом #РозкажиЯк публікуються історії про успішно реалізовані громадські ініціативи. Селидове не залишилось осторонь.

Флешмоб розпочали активісти руху “Сильні громади”, аби показати, що стара модель очікування на зміни та покладання надій на владу не працює. 

«Ми нічого не вирішуємо» – часто таку тезу можна почути від людей. Так дійсно, почасти твердження є слушним, зважаючи на те, що рішення владних органів різних рівнів часто-густо важко назвати інклюзивиними, себто такими, які б враховували думку більшості громадян. Проте і крізь мереживо «зрад» можна іноді прогледіти й «перемоги» громадського сектору. Перемоги відбуваються там, де громадськість має бажання та вміння консолідуватися задля вирішення важливих для неї питань. Це видно на прикладі громади Селидового. Розглянемо кілька таких успішних історій, позначених хештегом #РозкажиЯк.

Про вміння об’єднуватися заради вирішення важливих для міста питань

Кілька років тому, до початку російської агресії, навряд чи можна було спостерігати серед помітного числа громадян дієві наміри змінювати місто, значну мотивацію до об’єднання та спільних дій.

За останні три роки розуміння того, що місто і люди в ньому повинні змінюватись привели до утворення чисельних громадських організацій.

Проте попервах активісти, ГО часто-густо мали різні пріоритети, об’єднувались хіба що для разових спільних заходів. Й на той час успішних результатів було не так вже й багато.

Півроку тому ситуація принципово змінилась: кожен і далі продовжував розвивати свій певний напрямок,  але в той самий час більшість громадських діячів долучилися до спільної справи, що мала на меті збудувати небайдужу до власної долі громаду.

Вони розпочали з впровадження інструментів взаємодії мешканців і влади, об’єднавшись в клуб «Ефективне місто»

В той час рух «Сильні громади» спільно з ГО «Студена» робили однойменний проект й допомагали активістам досвідом, порадами.

Так, наприклад, в рамках проекту «Ефективне місто» до Селидового з лекцією завітав радник міського голови Дрогобича Станіслав Гайдер. Він розповів про те, як можна зробити громаду успішною, залучити додаткові інвестиції, зробити управління містом партисипативним за допомогою впровадження Smart-технологій в місцевому самоврядуванні.

В результаті, члени клубу «Ефективне місто» посприяли тому, що на сайті міської ради з’явилося більше необхідної для мешканців інформації, а користування ним в цілому стало зручнішим.  Так, зокрема за порадами клубу, міськрада додала розділ «смт Курахівка», де можна тепер ознайомитись з діяльністю тамтешньої селищної ради. Валивим досягненням було те, що на сайті Селидівської міської ради з’явився блог саме для публікацій громадськості, що об’єдналася в клуб «Ефективне місто».

Крім  члени клубу акціями протесту, зверненнями домоглися скасування незаконно створеної «зі своїх» наглядової ради при одному з комунальних підприємств.

Активісти вважають, що формула успіху – спільні зусилля.

Активісти відроджують давню українську традицію Різдвяного вертепу

Завдяки тому, що активісти нашого міста від зовсім юних до дорослих згуртувалися, мешканці мабуть вперше побачили таке театралізоване святкове дійство як Різдвяний вертеп. Це була справжня театральна вистава, яку можна було показувати зі сцени. Перед цим були півтора місяці знурювальних й водночас веселих репетицій. Юні активісти з захопленням грали своїх персонажів. Крім того вони попрацювали над сценарієм. Актуалізували його, осучаснили персонажів. Так, з’явився в виставі депутат Обіцян Обіцянович Нейздіснений, який уособив в собі популізм нинішніх чиновників. Активістам дали можливість долучитися до загальноміської новорічної програми й виступити на сцені перед жителями міста. Вони також виступили в церкві Київського патріархату в Покровську, на святковому заході для пенсіонерів, перед зовсім юними глядачами в будинку творчості. Всюди їх зустрічали й проводжали оплесками. Крім того, як годиться, активісти з вертепом, а потім із щедрівками ходили містом.

Не буває лиха без добра, або як накрили каналізаційний люк в центрі міста

Ця історія успіху є похідною від спроби активних громадян підключити м. Селидове до платформи «Відкрите місто» (інтерактивна мапа житлово-комунальних проблем).

Щоб підключитись до сервісу, потрібна була згода на використання його місцевою владою. Але виконавчі органи міської ради визнали таке підключення недоцільним. Як вони пояснили, в місті вже є схожий сервіс, що зветься «Контакт-центр». На нього можна потрапити з сайту Селидівської міської ради.

Натомість статистика роботи Контакт-центру показувала активістам, що він не використовувався вже близько року. До того ж інтерфейс популярної в Україні безкоштовної платформи «Відкритого міста» значно зручніший – має, наприклад, форум для спілкування і зручний зворотній зв’язок в комунікації влади з мешканцями.

Отже, активісти вирішили перевірити, як працює Контакт-центр й подали через нього заявку  про відкритий каналізаційний люк в центрі міста біля пам’ятника Жертвам голодомору та репресій.

Двома тижнями пізніше люк було закрито. Щоправда, дошками, під які в люк підклали ще й колісні шини. “Але це краще аніж нічого” – вважають активісти, – “Адже люк відкритий був посеред тротуару й у темний час становив небезпеку для перехожих”.

Громадяни  об’єдналась, щоб оскаржити в суді сумнівні дії Селидівської міської ради

У 2017 році місцева влада вирішила призначити на посаду заступника міського голови людину, чиє ім’я можна знайти в реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Практично всі активісти не залишилися в стороні цієї ситуації, всіма можливими і неможливими способами вони почали перешкоджати цьому призначенню: діалог, пости, протести.

Однак владі було все ні по чому і вона, незважаючи на порушення під час голосування на сесії, призначила на посаду цього чиновника.

Депутати, які не погодилися з цим рішенням не зупинилися на протестах, а подали за сприяння руху «Сильні громади» позов до суду про визнання рішення сесії недійсним.

До збору коштів на судовий збір підключився, практично, весь актив міста.

Кілька місяців йшло судове засідання і на жаль, було вирішено не на користь громади з надуманих причин.

Але, все-таки, закон переміг, і чиновник був звільнений незабаром, а громада отримала відмінний досвід в об’єднанні та вирішенні місцевого конфлікту.

Селидівська громада відстояла тарифи на воду

Повідомлення про намір комунального підприємства «Вода Донбасу» підвищити в 2,2 рази тарифи на воду (39,04 грн/м.куб) з’явилося торік 3 травня на Селидівському міському сайті.

А 11 травня Селидівська спілка воїнів АТО разом з іншими активістами міста в Селидовому організували публічні обговорення зі збором підписів проти цього.

Члени спілки воїнів АТО написали звернення до гендиректора КП «Вода Донбасу», НКРЕКП, депутатів Верховної Ради, Прем’єр-міністра, голови Донецької ОВЦА Павла Жебрівського, місцевих депутатів, громадської ради, в якому висловлювався протест проти такого підвищення та вимагалось залишити ціни принаймні на тому рівні, що є тепер.

Під зверненням підписалося 1700 жителів Селидового.

Крім того, збирали підписи в Українську.

Після того це звернення також підтримали депутати на черговій сесії Селидівської міської ради.

А 14 червня в приміщенні Селидівської міської ради відбулася з приводу підвищення тарифів на воду зустріч громадськості з представниками КП «Вода Донбасу» та департаменту УЖКГ Донецької ОДА.

В результаті подвійного підняття тарифів на воду не сталося. Нині тарифи не перевищують 26 грн.

Безумовно, таку самоорганізованість громади можна вважати великим кроком вперед у розбудові громадянського суспільства.

 

Моніторинг активістами закупівель за бюджетні кошти не пройшов даремно – правоохоронці розслідують діяльність учасників торгів

На початку минулого року рух Сильні громади, проводячи моніторинг закупівель, що їх здійснювали бюджетні установи Селидове через Prozorro, натрапив на сумнівні закупки вугілля Селидівським відділом освіти. Про це потім вийшов матеріал руху.

В ньому йшлося про участь фірм, яких пов’язували між собою спільні юридичні адреси, складські приміщення. Так всі вони: ТОВ “Юнкомтек”, ТОВ “Контел-груп” та ТОВ “Валекта” були зареєтровані в різний час в Хмельницькому. При цьому засновниками були мешканці Донецька та Макіївки, банківські рахунки зокрема в ТОВ Валекта – в Покровську. Та й основними замовниками вугілля були бюджетні установи Донецької області.

Всього вугілля відділом освіти в цих фірм було закуплено в 2016-2017 роках приблизно на 4 млн грн. Зокрема ТОВ “Валекта” виграла тендер на 3,5 млн грн на поставки в 2017 році.

Отже, вийшов матеріал онлайн, а після – друковане видання.

Наразі відомо, що протягом останнього року принаймні двічі порушувались судові справи, де фігурували ці фірми або відділ освіти.

До речі, один з позивачів у господарській справі – Селидівська міська рада. Та торік подала позов на відділ освіти щодо скасування торгів. Міськрада звертала увагу на змову фірм, завищену ціну вугілля.

Але відділ освіти переконав міськраду, що торги прошли з дотриманням процедур, тому остання відкликала позов.

Цього року слідчі нацполіції почали своє розлідування й перевірку фірми ТОВ “Валекта” через її тісні зв’язки з ТОВ “Контел-груп” та ТОВ “Юнкомтек”.

Матеріал руху “Сильні громади” за результатами моніторингу закупівель набрав 2,3 тис. переглядів, викликавши суспільний резонанс й не лишивши шансів бути непоміченими в закупівлях зазначеним фірмам.

Ставте хештег #РозкажиЯк і діліться своїми успіхами!!!

Коментарі

прокоментувало