На думку громадськості Селидового, яку виявили завдяки опитуванням через електронний портал «Ваша Думка» та фокус-групи з представників громадськості,  місцева влада не дуже любить публічність та неохоче йде на співпрацю з активістами. Останні вважають, що питання ефективної взаємодії громадян та влади, можливості вільного доступу до публічної інформації є першочерговими. Поки не будуть створені певні умови, за яких громада матиме право слова в прийнятті важливих для неї рішень, не будуть усунуті й такі важливі проблеми, як дороги, сміття, бездомні тварини тощо. Громадські активісти, представники громадських організацій та депутати навели низку прикладів, які свідчать про те, що комунікація між керівництвом міста та його мешканцями має бути кращою.

Так, попри створені доволі потужні  й вартісні інтернет-ресурси такі, як сайт ради, контакт-центр, сайт електронних петицій, портал електронного поіменного голосування тощо, висвітлення інформації проходить доволі однобоко. Що ж до майже рік тому впровадженої електронної системи поіменного голосування, то  останнім часом вона не використовується, позаяк часто робить хиби. Відповідно мешканці Селидового не мають змоги ознайомлюватися через  Інтернет-портал з неупередженими результатами підрахунків голосів депутатів електронною системою.  До того ж активісти раніше були вже зафіксовали випадки втручання в систему й коригування депутатських голосів. Тож постає також питання ефективності витрачання коштів на портал, який часто не працює.

Доступ до інформації про діяльність міської влади із наявних в неї медіа ресурсів та місцевих ЗМІ часто-густо  буває  обмеженим або викривленим. Для прикладу, взяти хоч висвітлення в ЗМІ пленарних засідань. Так, прямої відео трансляції не відбувається. ТРК «Інфо-центр» висвітлює тільки вибіркові, на їхній погляд важливі, питання. Приміром, призначення щомісячних 200% премій та 50 % надбавок, а також премій до свят у розмірі середньомісячного заробітку  голові та його заступникам ТРК висвітлювати не вважає за  потрібне.  Проте обурення активістів відносно численних порушень законодавства та регламенту роботи міської ради під час голосування за затвердження кандидатури на посаду заступника мера, ТРК назвала «балаганом».

Місцеві ЗМІ фінансуються з бюджету, тож інформування жителів про такі події, на думку активістів, подається з вигідного боку для влади. Тому громадськість позбавлена можливості отримувати об’єктивну картину діяльності органів влади, а відтак давати їм належну оцінку.

Ще один приклад небажання комунікувати з громадою та спілкуватись на відеокамеру   – необґрунтоване обурення мера Віктора Ремізова торік на відеозйомку в його приймальні активістами та застосування ним «рук» до  людини, що знімала відео.  Активісти завітали до  мера, аби з’ясувати питання порушення порядку прийому документів від кандидатів до громадської ради.  І як писав з цього приводу сайт «Інформатор»: при формуванні складу громадської ради була спроба владними посадовцями внести в список кандидатів «ручні» інститути громадянського суспільства.

Важливими є випадки затримки відповіді на запити та звернення. Так, координатор руху «Сильні громади» Олександр Цахнів змушений був звернутися до Уповноваженого з прав людини через значне порушення строків надання відповіді на запит щодо невикористання системи Prozorro  при укладанні угод на ремонти доріг міською радою. В період очікування відповіді на запит, від мера під час сесії міськради на адресу координатора пролунали претензії до ніби-то необ’єктивного висвітлення координатором інформації щодо декларацій мера. При цьому  мер  послався на публікацію, до якої координатор не мав жодного стосунку.

Варто згадати, що відповідей на численні пропозиції щодо підвищення ефективності роботи влади за такими напрямками, як бюджетний процес, нормотворчість, інструменти взаємодії влади з громадськістю, рух «Сильні громади» не дочекався в строк і зрештою отримав коротеньку в одне речення формальну відповідь: «візьмемо до уваги».

Годі щось говорити про те, що проекти рішень на сайті міськради публікуються тільки за тиждень, замість встановлених законом 20 днів до сесії.

Важливим свідченням неефективної комунікації є те, що засідання постійних депутатських комісій проходять практично одночасно. «Через такий графік засідань комісій», – зауважує депутат від БПП Віталій Грицак, – «депутати не в змозі повною мірою ознайомлюватися з усіма питаннями сесії. А на «день депутата», який є не запротокольованим й нерегламентованим засіданням,  не кожен депутат має можливість прийти». Схожі зауваження висловлюють багато активістів ГП “Єдність”.  До того ж питання, що виноситимуться на сесію схвалюються на цих комісіях всього лише за два дні до неї.

На серпневій сесії слово попросив голова громадської організації «Учасники бойових дій та інвалідів війни» Володимир Гульчевський. Зокрема він зауважив, що Селидівська міська рада жодного разу не ініціювала проведення круглих столів, громадських слухань за участю Селидівської спілки воїнів АТО, не запрошувала їх на урочисті заходи. Зазначив також, що є факти дискредитації захисників Вітчизни у підконтрольних міському голові ЗМІ. Така діяльність, наголосив він, заважає розвитку демократії в країні.

Кричущим є той факт, що міськрада не опублікувала жодного звіту депутата на своєму сайті, що є порушення ст. 15 Закону «Про доступ до публічної інформації».

Міськрада також не ініціювала громадського обговорення щодо підвищення тарифів на воду. Спілка воїнів АТО разом із іншим активом міста зібрали близько 1700 підписів громадян проти підвищення тарифів та організували громадські слухання, на які хоч-не-хоч був змушений прийти міський голова.

Не може Селидове похвалитися використанням E-Data, що вкотре підтверджує небажання влади бути відкритою перед громадою. Так, в рейтингу  міст Донецької області з використання цього порталу, що згідно з законодавства є обов’язковим, Селидове  посідає одне з останніх місць. З цього приводу член спілки воїнів АТО Володимир Рибаков під час опитування фокус групи зауважив: «Інформація закрита тому, аби ми не знали, що робить влада. Ми маємо знати, наприклад, що і за які кошти купується, чи за справедливі ціни. Це робиться за наші гроші. Ми повинні унеможливити виникнення корупційних схем. Місцева влада повинна служити народові, а не навпаки»

Є також зауваження щодо способу звітування мера з виконання програми економічного та соціального розвитку. Звітує він під час сесії, тобто перед депутатами, що відкидає  по суті можливість громадськості міста поставити йому запитання.

Рух «Сильні громади» Centre UA спільно з ГО «Студена» вирішили допомогти мешканцям Селидового в числі інших 16 міст Донеччини, Луганщини, Дніпропетровщини (Кривій Ріг), Полтавщини (Лохвиця) усунути проблеми, які є найактуальнішими на думку мешканців цих регіонів.

У вівторок, 26 вересня, у Селидовому відбудеться відкрита лекція «SMART CITY: Розумне управління містом в інтересах громади». Під час заходу також буде презентовано концепцію створення клубу «Ефективне місто».

Це одна з лекцій в рамках реалізації проекту “Ефективне місто” за ініціативи руху “Сильні громади” ГО “Центр UA” та ГО “Студена”.

Стрімкий розвиток технологій призвів до виникнення концепції “Smart city” – розумного міста, де мешканцям доступні інструменти участі у місцевому самоврядуванні, а також послуги та сервіси в онлайні.

У Дрогобичі за останні півтора роки вдалося впровадити багато прогресивних змін, які покращують комунікацію: відкрито туристичний центр, більше 70 послуг доступні громадянам в онлайн – без походів у державні установи. На інтерактивній карті можна переглянути, де ведуться ремонтні роботи, які суми витрачено на це, хто ремонтує тощо. Також мешканці Дрогобича можуть в онлайні записатися на прийом до лікаря, чиновників, депутатів міської ради та міського голови.

У мобільному додатку “Дрогобич – Smart city” зібрано важливу та корисну інформацію для громадян і туристів – там же приходять сповіщення про важливі новини, такі як ремонтні роботи водопостачання, зміни маршрутів транспорту тощо. Підприємство “Інститут міста Дрогобича” допомагає громадським організаціям та комунальним структурам міста залучати додаткове фінансування від міжнародних фондів для реалізації ініціатив з розвитку міста.

Громадяни, які прагнуть змін і хочуть брати участь у місцевому самоврядуванні – цінний ресурс, який допомагає розвивати громаду і підвищувати якість життя. Децентралізація дає не тільки більше ресурсів і повноважень місцевим радам, але і вимагає більшої активності і відповідальності від громадян.

Чим досвід Дрогобича може бути цікавий для мешканців Селидового і які інструменти “Розумного міста” можуть бути корисними у вашому місті – дізнаєтесь на відкритій лекції Станіслава Гайдера.

Крім того, під час лекції буде представлено проект “Ефективне місто”, а також створення однойменного клубу зі сприяння вирішення проблеми в Селидовому.

До кінця року клуб “Ефективне місто” працюватиме у Селидовому над розробкою концепції ефективної комунікації між владою та громадою та її поступовим впровадженням.

Час проведення: 17.00 – 18.30

Місце проведення: м. Селидове, вул. Гоголя, 24, “Центральна міська бібліотека для дорослих”

Запрошуємо всіх небайдужих до проблем міста громадян на відкриту лекцію «SMART CITY: Розумне управління містом в інтересах громади».

До заходу планують долучитися громадські активісти, представники громадських організацій, місцеві осередки політичних партій, представники засобів масової інформації, органи державної влади та місцевого самоврядування.

Зауважимо, що публічна лекція не має на меті політичної агітації. Учасники зобов’язуються дотримуватися об’єктивності та громадського порядку.

Додаткова інформація:

095-904-61-69 – Олександр Цахнів

050-525-09-87 – Павло Островський

gromady.dn.ua, fb.com/gromady.dn.ua

 

 

Коментарі

прокоментувало