Рух «Сильні громади» продовжує відстежувати події, по’вязані з діяльністю органів місцевої влади. 20 вересня відбулося пленарне засідання Селидівської міської ради. Головні питання: зміни до цьогорічного бюджету, затвердження муніципальних стипендій, програм боротьби проти онкологічних захворювань та туберкульозу, створення тимчасової депутатської комісії з питань обліку та контролю лісосмуг, звернення депутатів до органів внутрішніх справ щодо результатів слідства з незаконного продажу наркотичних препаратів у «соціальній» аптеці м. Селидового.

На сесію прибуло 25 з 34 депутатів. Спочатку міська рада намагалася голосувати за допомогою електронної системи поіменного голосування. Однак з технічних причин зареєструватися в електронній системі всім депутатам не вдавалось. Тому вирішили голосувати бюлетенями та підняттям рук, що вже стало традицією останні кілька сесій поспіль. З повним переліком рішень та як за них голосували депутати можна ознайомитися тут. Також можна переглянути відео з сесії та фрагмент «Дня депутата».

Розглянемо головні з прийнятих рішень.

Зміни до місцевого бюджету

Рішенням передбачається збільшення дохідної та видаткової частини місцевого бюджету на 5,1 млн грн. Начальник фінансового управління Тетяна Рогоза зауважила, що «ми йдемо шляхом прогнозних надходжень». Так, Селидове очікує на стабілізаційну дотацію, яку спрямують переважно на виплату заробітної плати (4,4 млн грн) працівникам бюджетних установ. Це дитячі садки, непедагогічні працівники закладів освіти, відділ культури, відділ з питань фізкультури та спорту, УСЗН, заклади медицини та ін. Наразі, зазначила Тетяна Рогоза, існує проблема недофінансування за рахунок медичної субвенції закладів охорони здоров’я. Так, передбачена ще в липні змінами до держбюджету медична субвенція, досі не розподілена між міськими бюджетами, не зважаючи на подані розрахунки до міністерства фінансів та охорони здоров’я. Крім того, продовжила начальник фін. управління, існує потреба в коштах на заробітну плату апарату Цукуринської селищної ради – 30,5 тис. грн.

Закладаються плани на погашення «теплих кредитів» «Ощадбанку». За розрахунками виконкому, до кінця року передбачається ще 15 тис. грн.

«Близько 6,5 тис. грн на місяць ми платимо «Ощадбанку» за кредитами, що взяли ОСББ на термомодернізацію будинків», – зазначила Тетяна Рогоза.

При внесенні змін до бюджету також була прийнята до уваги заявка КП «Комунальник» про виділення коштів до кінця року на вивезення стихійних сміттєзвалищ – 27 тис. грн.

Відділ освіти просив кошти на вивезення шлаку від вугільних котелень – 41 тис. грн, а також на погашення зобов’язань зі сплати комунальних платежів за воду (дощові стоки).

50 тис. на охорону навколишнього середовища – видалення сухостійних дерев.

Рішення передбачає зміни до Плану витрат коштів фонду охорони навколишнього природного середовища місцевого бюджету на 2017 рік у розмірі 50 тис. грн. На Prozorro у зв’язку з цим виставлені торги. Предмет закупівлі – видалення аварійних та сухостійних дерев у важкодоступних місцях.

Заходи з протидії та боротьби з онкологічними захворюваннями та туберкульозом.

Головний лікар ЦМЛ Ніна Поречна, доповідаючи, навела результати виконання програм боротьби з онкологічними захворюваннями та туберкульозом, що діяли протягом 5-7 років.

Так, протягом дії міської програми протидії захворюванню на туберкульоз у м. Селидове на 2012-2016 роки, вдалось досягнути таких результатів:

  • Знижено рівень захворюваності на туберкульоз по місту з 88,1 до 64 випадків на 100 тисяч населення при запланованій меті – 79 випадків на 100 тисяч населення;
  • У 2016 році не зареєстровано випадків захворювання на туберкульоз дітей та підлітків;
  • Захворюваність на туберкульоз легень, як найбільш значну форму туберкульозу з епідеміологічної точки зору, впродовж останніх п’яти років має тенденцію до зниження;
  • Знижено рівень рецидивів захворюваності на туберкульоз з 20,2 випадків до 13,6 випадків на 100 тисяч населення;
  • Відзначається зниження смертності від туберкульозу від 18,5 випадків на 100 тисяч населення у 2013 році до 5,8 випадків у 2016 році;
  • Верифікація діагнозу «туберкульоз» бактеріологічними методами відповідає нормативу Програми (більше 60%), оскільки є позитивна динаміка росту питомої ваги бактеріологічно підтверджених випадків туберкульозу з 50% у 2012 році до 70,3% у 2016 році;
  • Рівень охоплення туберкулінодіагностикою дитячого населення підвищено з 61,7% в 2013 році до 93,3% у 2016 році, що наближається до нормативу – 95%;
  • Зріс рівень обхвату хіміопрофілактикою дорослих у вогнищах туберкульозу значно із 48% у 2014 році до 100% у 2016 році.

Протягом дії завдань та заходів щодо виконання у м. Селидове Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, затвердженої рішенням сесії міської ради від 2010 року отримано такі результати:

  • зросла питома вага злоякісних новоутворень, виявлених під час проведення профоглядів до 35,8%, що перевищує середньо-обласний рівень – 28,6 та державний – 28,5;
  • знижено загальну кількість випадків злоякісних новоутворень виявлених в занедбаній стадії перебігу хвороби до 13,3%, що не перевищує середньо-обласний рівень – 17,3% та державний-16,3%. Зменшилась кількість хворих на візуальні форми онкопатології в занедбаній стадії перебігу;
  • показник смертності від онкології по місту за 2016 рік дорівнює 184,6 на 100 тис. населення, що не перевищує обласний рівень 188,7;
  • зменшилась питому вага однорічної летальності від 40,8% у 2010 році до 21,6% в 2016 році.

Головний лікар ЦМЛ попросила програми з боротьби та протидії цим захворюванням, що діяли досі вважати такими, що втратили чинність, та прийняти нові.

Муніципальна стипендія лікарям інтернам та військовослужбовцю – учаснику АТО

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Марченко повідомила, що наразі до закладу залучено 3 медики-інтерни, двоє з яких проживають поза містом, а один належить до внутрішньо переміщених осіб.

«Інтернам передбачена зарплата 2768 грн та доплата до мінімальної… і щоб заохотити їх працювати в нашому закладі, ми пропонуємо ввести таке поняття як муніципальна стипендія для того, щоб хоча б компенсувати їм проїзд на роботу», – повідомила головний лікар первинки.

Розмір стипендії лікарю-інтерну – 500 грн. Така стипендія, зазначила начальник УСЗН Інна Гришкова, поки що затверджується до кінця поточного бюджетного року. Далі при плануванні бюджету наступного року питання розглядатиметься повторно.

Призначена також муніципальна стипендія військовослужбовцю, який має довідку про участь у бойових діях, але поки що не має посвідчення учасника бойових дій: з 17.08.2017 по 30.09.2017 в розмірі 200 грн; з 01.10.2017 по 31.12.2017 в розмірі 500 грн щомісячно.

Важливим було затвердження програми безоплатної правової допомоги населенню міста Селидове на 2017 -2018 роки. За безоплатною правовою допомогою можна звернутися за адресою К. Маркса, 41 а, 4 поверх. Виконавцем програми є виконавчий комітет Селидівської міської ради та відділ «Селидівське бюро правової допомоги» Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На сесії затвердили зміни до складу виконкому міської ради, а саме: вивести зі складу виконкому міської ради заступника міського голови Івана Охомуша у зв’язку з кадровими змінами.

Наприкінці сесії депутати розглянули ще два питання, які увійшли до порядку денного в розділ «Різне».

Перше з них – депутати звернулися до прокуратури та органів внутрішніх справ щодо протидії незаконному продажу в аптеках міста наркотичних препаратів.

Варто нагадати, 11 серпня цього року Селидівська спілка ветеранів АТО, Цивільний корпус АЗОВ м. Селидове, депутати та небайдужі громадяни здійснили контрольну закупівлю лікарських препаратів, що містять наркотичні речовини без рецепту в Соціальній аптеці, яка знаходиться за адресою: Селидове, Карла Маркса 25.

Аптекар продала активісту “чарівні” пігулки, не попросивши рецепту, що і було зафіксовано на відео. Активісти передали відеоматеріали і дали свідчення працівникам поліції. У вересні активісти та декілька депутатів повторно блокували аптеку через випадок загибелі від передозування наркотичними засобами молодої людини неподалік закладу.

Результати розгляду заяви, що її подали активні громадяни та депутати до органів внутрішніх справ, поки що невідомі. Тож депутати у зверненні вимагали здійснити перевірку аптек на предмет законності продажу наркотичних речовин, зокрема в аптеці №2 за адресою К. Маркса, 25, та вжити заходів щодо запобігання таких правопорушень.

Друге питання – створення тимчасової депутатської контрольної комісії з питань з’ясування санітарного стану лісосмуг, визначення їхніх меж та оцінки ступеня загрози незаконної вирубки у м. Селидове.

З цією пропозицією звернувся голова ГО ««Учасники бойових дій та інвалідів війни» Володимир Гульчевський. На сесії з доповідною запискою виступила депутат Ольга Хроменко. Вона повідомила, що лісосмуги знаходяться в занедбаному стані та потребують санітарної зачистки. Держпідприємства, ферми, лісові господарства відмовляються ставити їх собі на баланс. Інвентаризація лісосмуг ніколи не проводилася.

Статистика держкадастру та держагентства лісових ресурсів щодо їхніх площ доволі різна. Депутат зауважила, що ця проблема дуже актуальна для аграріїв. Так, з одного боку лісосмуги захищають поля від ерозії, з іншого – у разі розростання, потребують вирубки. Але, як йдеться у записці, не зрозуміло, до кого звертатися за відповідним дозволом. Також в ній зазначається, що необхідно провести інвентаризацію лісосмуг та закріпити їх за власниками і користувачами та розробити нормативну базу щодо користування лісосмугами. А для цього потрібно створити тимчасову комісію, яка б цим займалася.

Депутати відправили це питання на доопрацювання. Мовляв, треба унормувати діяльність тимчасової комісії відповідним положенням, наділити її повноваженнями з інвентаризації земель. Для цього депутати домовились створити робочу групу.

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

 

 

 

Коментарі

прокоментувало