За звичай такій вислів стосується байдужості до якоїсь доброї справи. Та мова піде не про байдужість, а про прояв активної громадської позиції.

Багато хто в м. Селидове знає керівника ГО «В Єдності Сила» Альону Гринько. Людину, яка неодноразово висвітлювала проблеми нашого міста на своїй сторінці. Мета цих публікацій не «паплюження іміджу власті», як багато хто говорить, а доказ того, що ми маємо безліч проблем, яких можна було б уникнути шляхом викреслення «байдужості» в керуванні містом.

П`ятого травня, попри нагадування про заборону спалювання сухої рослинності, розміщене на сайті  Селидівського виконкому, невідомими  був зроблений підпал сухого гілля та листя, яке лишилось після прибирання міського парку, та яке мало бути вивезене на сміттєзвалище. Чи то організація забарилась, чи вирішили зєкономити на пальному того ми не знаємо. Та той вчинок призвів до пожежної небезпеки.

 

 

Альона, яка знаходилась на той час в міському парку разом з представниками Громадської ради м. Селидове, побачивши вогонь серед дерев, першою вирушила на місце подій. Прибувши на місце викликала пожежників та поліцію. По прибуттю правоохоронців була написана заява та складений протокол про адмінпорушення.

Докладніше про події можна дізнатися з посилань на сторінки Альони Гринько та Oleksandr Tsakhniv.

Але такий прояв активної громадської позиції знайшов ще і негативний відклик в особі Руслан Русланович.

 

На жаль це не єдиний випадок, коли палиться сміття та хмиз після прибирання. Людям в нашому місті зручніше спалити листя восени, ніж виносити його на сміттєзвалище.       Багато хто не хоче розуміти, що природа, той спадок, який ми передаємо своїм дітям, а вони потім своїм. Будемо сподіватись, що цей прояв  громадської позиції стане добрим прикладом для інших, а дехто замислиться що багатьох помилок можна уникнути, якщо відноситись до своєї роботи з повагою.

Лани і степи навколо нас, ліси та гори – то і є Україна.

 Любіть Україну.

 

Повернемось до законодавчої частини нашого випадку. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із спаленням сміття, рослинних решток та відходів.

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України “Про благоустрій в населених пунктах”. Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства тягнуть відповідальність відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно зі ст. 35-1 Закону України «Про відходи» визначено: «… термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється лише в енергетичних цілях з метою одержання теплової та/або електричної енергії…». Тож громадяни, які спалюють сміття, порушують вимоги законодавства і повинні нести відповідальність згідно зі ст. 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою порушення правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів обернеться для порушника накладенням штрафу у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також статтею 52 Кодексу про адміністративні правопорушення, передбачено, що «…псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і радіоактивним речовинами, нафтою і нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами… — тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Також самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах, дачних масивах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтею 255 частиною 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За самовільне спалювання рослинних решток законодавство передбачає адміністративне покарання громадян у вигляді штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Згідно ст. 20 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”: “Не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів”.Порушення тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення. та передбачає адміністративне покарання громадян у вигляді штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Згідно ст. 255 КУпАП, особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення по 152 статті, є представники органів внутрішніх справ (патрульна поліція, дільничий інспектор), посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (інспектор з благоустрою), члени громадського формування з охорони громадського порядку.

 

Твоя хата з краю?

 

 

Коментарі

прокоментувало