Члени клубу #Ефективне_місто ініціювали внесення змін до Статуту Селидового. Вони надіслали відповідне звернення до Селидівської міської ради, під яким підписалося близько 100 осіб – представників громадських організацій та мешканців міста.

Статут міста – це мала конституція територіальної громади, яка визначає правовідносини у самій громаді та з зовнішнім середовищем.

Статут Селидового затверджений ще 2001 року і за цей час, треба визнати, змінилося як саме законодавство, так і відбулися трансформації свідомості наших громадян.

Мешканці стали активнішими. Нині загальний інтерес до змін, процесів, що відбуваються в місті, вищий, ніж будь-коли.

Статут має бути тим нормативним базисом, що дозволяє регулювати, встановлювати процедури, які б дозволяли громадянам брати максимальну участь в житті міста.

В ньому зокрема повинен бути визначений порядок того, як ініціювати та провести громадські збори, слухання з важливих питань, подати від громадян місцеву ініціативу, провести громадську експертизу діяльності органів місцевого самоврядування. Статут також має передбачати правила звітування посадових осіб місцевої влади (мер, депутата, КП, виконавчі органи) перед громадянами.

В нашому Статуті вищеперелічені правила прописані поверхово, або ж їх зовсім нема. Тому члени клубу зібрали близько 100 підписів для колективного звернення, щоб ініціювати внесення змін до Статуту Селидового. Далі звернення активістів до міської ради має бути розглянуте на сесії, повинна бути створена робоча групи, куди увійдуть зокрема члени клубу “Ефективне місто” та всі охочі створювати демократичні інститути в нашому місті. 

Координатор клубу “Ефективне місто” у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало