Сьогодні, 23 лютого, члени клубу “Ефективне місто” отримали від виконкому Селидівської міської ради листа, в якому той повідомляє, що скасував рішення щодо створення наглядової ради при комунальному некомерційному підприємстві “Центр первинної медико-санітарної допомоги”, які суперечили закону. 

Раніше ми писали, що в листопаді минулого року виконком затвердив положення та склад наглядової ради при цьому підприємстві, порушивши цим норми українського законодавства.

Така процедура мала проходити виключно на пленарних засіданнях міської ради, а не виконкому. Іншими словами – за участі депутатів, які уособлюють в собі громаду, що є власником такого підприємства.

В зв’язку з цим 23 грудня минулого року активісти клубу “Ефективне місто” за підримки ГП “Єдність” та членів спілки воїнів АТО ініціювали акцію протесту в місті. Крім того вони подали звернення до Селидівської міської ради з вимогою скасувати такі рішення виконкому й утворити наглядову раду відповідно до вимог чинного законодавства.

Фото 1. Звернення активістів клубу “Ефективне місто”

Отже, в одержаній відповіді, зазначається, що рішення про затвердження положення про наглядову раду при центрі первинної допомоги та її склад скасовані виконкомом 21 лютого на черговому його засіданні.

Фото 2. Відповідь виконавчого комітету Селидівської міської ради на звернення клубу “Ефективне місто”

Крім того, виконком зазначає в своєму листі, що надсилав клубу “Ефективне місто” відповідь на звернення ще 17 січня цього року.

Так, дійсно, клуб це підтверджує. На жаль, відповідь загубилась поміж іншої кореспонденції.

Як координатор клубу, публічно перепрошую в виконавчого комітету Селидівської міської ради за твердження, що відповіді від нього не надходило.

Втім, варто зауважити, що  звернення клубу “Ефективне місто”, в якому ми пропонуємо Селидівській міській раді підключитися до платформи “Відкрите місто” теж було загублено нею. Відтак, в свою чергу, ми також були змушені нагадувати про нього повторно.

Але, варто зауважити, що в відповіді, що її надав нам виконком 17 січня, не йдеться про конкретні наміри скасувати незаконну наглядову раду при центрі первинної медико-санітарної допомоги.

В ній зазначається тільки, що виконком веде роботу щодо створення наглядових рад при комунальних підприємствах з урахуванням вимог чинного законодавства. Крім того він повідомляє, що пропозиції від “депутатів та громадських організацій” щодо створення наглядових рад при комунальних підприємствах розглядатимуться на постійних депутатських комісіях для прийняття відповідних рішень.

Фото 3. Відповідь виконавчого комітету клубу “Ефективне місто” від 17.01.2017р.

Однак, викликає подив той факт, що 22 січня цього року постійні депутатські комісії, розглядаючи пропозицію руху “Сильні громади” щодо створення наглядових рад, який надав відповідні щодо цього критерії та зразки положень, вирішили, що на теперішній час недоцільно це робити.

Фото 4. Звернення руху “Сильні громади” щодо затвердження критеріїв та примірних положень роботи наглядових рад при комунальних підприємствах. 

Фото 5. Відповідь Селидівської міської ради на звернення руху “Сильні громади” щодо затвердження загальних критеріїв та порядку роботи наглових рад при комунальних підприємствах Селидового.

На сьогоднішній день нам достоту невідомо, чи створюватимуться в подальшому наглядові ради. Чи не вирішать знову депутати переважною своєю більшістю на засіданнях постійних комісій, що це “не на часі або недоцільно”? Наразі можна констатувати тільки те, що незаконне рішення виконкому скасоване і неабияка заслуга в цьому активних мешканців та громадських організацій Селидового, що підписались під зверненням та приєднались до акції протесту. Адже власником комунальних підприємств є громада й дуже важливим є те, щоб контроль за ним мали законно обрані її представники.

Координатор руху “Сильні громади” в Селидовому Олександр Цахнів

 

Коментарі

прокоментувало