Чи достатньо в Селидовому приділяють увагу екологічним питанням?

В Селидовому одною з головних проблем, про яку мало говорить влада, є екологія. Економіка міста спеціалізується на видобутку вугілля, і це не може не впливати на стан забрудненості довколишнього середовища. Містом також протікає річка Солона, яка бентежить своїм зеленим кольором, застояністю та рясними заростями рогози. Наслідки роботи шахт та стан замуленості й забрудненості річки – проблеми, пов’язані між собою. На шахтах відбувається відкачка вод й те, як вона здійснюється, між іншим, має вплив на рівень підземних вод, що протікають містом. Застояність води в річці ускладнює їх нормальний відтік. Рух «Сильні громади» вирішив детальніше вивчити цю проблему.

Головним чинником, що може спровокувати екологічну катастрофу в Селидовому є підтоплення ґрунтовими водами частини міста через зупинку насосів з відкачування води на шахті ім. Коротченка. Аби розібратися в цьому, спочатку варто простежити історію цієї проблеми.

2009 рік. Зупинка насосів на шахті імені Д.С. Коротченка

У вересні 2009 року з ладу вийшли всі насоси з відкачки води на центральній ділянці шахти ім. Коротченка (Фото 1).

Фото 1. Шахта ім. Д.С. Коротченка

Варто сказати, що підприємство припинило свою роботу ще 2005 року й працювало в режимі водовідливу. Якби вода тоді сягнула рівня 155 метрів (в 2010 році доходила до рівня 80 метрів) вся південно-східна частина міста могла б опинитися у зоні лиха, розміри якого тоді було важко перебільшити: затоплення шахтними водами через гирло річки Солона. Крім того, різкий підйом ґрунтових вод може призвести до просідання фундаментів багатоповерхівок – побоювались того часу в мерії. Як зазначали тоді місцеві можновладці, розглядалось два варіанти вирішення цієї проблеми.

Перший – відкачка води із застосуванням занурювальних насосів. На їх закупівлю і монтаж обладнання на той час передбачалось 15 млн грн, а також річні витрати на утримання водовідливного комплексу – 6 млн грн. А ось у другому варіанті – затоплення шахти ім. Коротченка (і, як наслідок, – частини міста), в тому числі на розчищення і поглиблення русла річки Солоної, через яку прийде «велика вода», на реконструкцію мостів і підходів довелося б витратити 57 млн грн. І це не беручи до уваги відшкодування шкоди жителям Селидового (близько 7 млн грн на рік), інженерним комунікаціям – дорогам, теплофікації, газопроводам (близько 9 млн грн на рік).

На шахті ім. Коротченка тоді, посилаючись на інститут УкрНДМІ НАН України, з жалем констатували, що ситуацію погіршує можливе затоплення її водами гірських виробок також шахт №2 «Новогродівська» та працюючої №1-3 «Новогродівська». Така ланцюгова реакція фактично позбавила б місто трьох вугільних підприємств, не кажучи вже про те, що це спричинило б за собою додаткові витрати на водовідливні обладнання.

На той час міська влада зверталася до президента, прем’єра та міністра МНС за допомогою в фінансуванні шахтних насосів.

Вересень 2012 рокуна шахті запрацював однин насос з відкачки води.

Квітень 2013 року – вихід з ладу насосу з відкачки води. Наслідок: рівень води сягнув позначки 151,5 метра. 2013 року у територіальному управлінні Держгірпромнагляду України повідомляли, що є висновок гідрогеологів, які припускають, що якщо вода піде по водоносних горизонтах в заплаву річки Солона, тоді можливе підтоплення території міської забудови від берегів річки на 70-220 метрів.

Втім, мер міста, виконком і депутати міськради не побачили загрози підтоплення. Селидівський міський голова Віктор Ремізов для спілкування з представниками ЗМІ чотири роки тому часу не знайшов, а можливо й не захотів. Зрештою заступник міського голови Леонід Мандич повідомив, що питання з заміни насоса на шахті Коротченка вирішено. Підприємство отримає гроші на його придбання.

Тут важливо додати, що в лютому того ж року відбувся викид шкідливих речовин в річку Солона, через що вода стала червона, а риба загинула. Селидівці в події звинувачували місцеві підприємства, а саме: закриту шахту імені Коротченка та ЦОФ Селидівську.

«Всі стічні води, які скидає шахта імені Коротченка і ЦЗФ «Селідовська», потрапляють до річки», – розповідав тоді єгер Олексій Павленко. Натомість керівництво шахти повідомляло, що їх підприємство не працює, а лише здійснює відкачування води, яка потрапляє в річку. А промислові відходи знаходяться в відстійниках і не можуть до неї потрапити. ЦОФ «Селидівська» та шахта «Росія» також не взяли на себе вину за цю ситуацію. До того ж, на шахті Росія, пояснюючи цю проблему, зробили припущення: «Шахта Коротченка не відкачувала воду три роки – риба жила. Тільки-но почали качати – риба подохла». На думку ж мера міста Віктора Ремізова, причиною почервоніння річки стали шахтні води, що просочилися через ґрунт.

Проблема нікуди не зникла

До руху «Сильних громад» звернулася мешканка вул. Берегова аби висвітлити проблему підтоплення житла підземними водами. (Відео) Вона також розповіла про те, як відреагувала місцева влада на звернення жителів з проханням вирішити цю проблему. На відео також можна побачити рівень підтоплення станом на кінець лютого.

Ми зайшли до будинку. Господарка відчинила ляду на кухні до підвального приміщення. Там побачили, що рівень води в підвалі сягає вище ніж на півметра. Як повідомила жінка, в грудні 2016 року рівень води доходив до самої ляди, що вище, ніж півтора метри. Така ж ситуація і з підвалом, що в літній кухні. Через підтоплення водами будинок просідає, зазнає пошкоджень ганок. Також на городній ділянці періодично пробиваються два підземних джерела й затоплюють ґрунт .

«Перше підтоплення почалось в серпні 2014 року й вода не сходила до квітня 2015 року, поки не запрацював на шахті ім. Коротченка насос», – зазначила жінка. Далі вона продовжила, що 2015 рік минув благополучно, а з листопада 2016 року знову піднялась вода. Спочатку восени 2016 року вона запитувала через знайомих у виконкомі про те, чи працює насос, що відкачує шахтні води, на шахті Коротченка. У виконкомі усно повідомили, що насос працює. Проте, за неофіційними даними, безпосередньо на шахті їм вдалося дізнатися протилежне. І коли в грудні рівень води сягнув ляди хатнього погребу, родина жінки не на жарт схвилювалася й у січні 2017 року звернулася до мера з проханням вирішити цю проблему. Для цього зібрали підписи з мешканців вулиці, які також зазнали підтоплень власних помешкань (Фото).

Фото 2. Звернення до міського голови Віктора Ремізова мешканців вул. Берегова

Їх назбиралося близько десяти осіб. Далі жінка була на прийомі в заступника міського голови Леоніда Мандича. На запитання заступника, чому ніхто не звертався з цією проблемою досі, жінка повідомила, що більшість, хто проживає в цій місцині й має такі проблеми, люди похилого віку й не мають змоги далеко пересуватися.

Через тиждень після прийому, рівень води помешканні дещо знизився. Приблизно в той самий час прийшла комісія з виконкому, але до господарки будинку, за її словами, не достукались. Як переказували їй сусіди, комісія «розвела руками» й сказала, що то не їхня проблема, це шахтні води, звертайтесь, мовляв, у Київ. На тому все й скінчилось.

«Якщо русло річки, що поросло рогозою, почистити, вода б стікала», – впевнена жителька, але цього не роблять. Ми живемо тут з 2001 року, а до цього тут жив покійний батько чоловіка, й ніколи підтоплень не знали. Раніше тримали в підвалах, як годиться, продукти, консервацію, але в серпні 2014 року все змінилось».

Фото 3. Ділянка річки Солона по вул. Берегова

На наше запитання, хто в них депутат в окрузі, жінка не відповіла через незнання. Ми дізналися, що депутатом у цьому окрузі є Тамара Шведченко (партія «Наш край»), директор ЗОШ №1 м. Селидового.

За пару тижнів по тому вода зійшла й родина жінки попрохала не оприлюднювати даний матеріал. Проте ми все таки вирішили написати про це, оскільки питання можливої екологічної катастрофи стосується не тільки окремого мешканця, а має, як бачимо, системний та масштабний характер. До того ж станом на 17 квітня нам стало відомо, що вода почала з’являтися знову в помешканні даної родини, й жінка має намір звертатися до місцевої влади задля вирішення цієї проблеми.

 

Що повідомила місцева влада про стан екологічної безпеки

 

Побувавши в оселі по вул. Берегова, ми надіслали запит на доступ до публічної інформації до Селидівської міської ради.

 

Фото 4. Запит про рівень екологічної загрози підтоплення шахтними водами

У відповіді на запит міська рада повідомила, що результати аналізів води річка Солона підтверджують відсутність загрози для навколишнього середовища та живим організмам водяного світу. Також додала, що приписи щодо екологічної небезпеки міста підтоплення річними та підземними водами в міську раду не надходили.

Фото 5. Відповідь міської ради на запит про рівень екологічної загрози

Також міська рада додала копію відповіді на звернення громадян вул. Берегова. У відповіді зазначається: «Причина затоплення підвалів невідома. Стверджувати, що затоплення може бути внаслідок закриття ДП «Шахта ім. Д.С. Коротченка», не можна». Водночас, у відповіді повідомили, що протягом тижня буде поновлено відкачування води на вищезазначеному підприємстві.

Фото 6. Відповідь міської ради на звернення жителів вул. Берегова

Що передбачено Програмою економічного та соціального розвитку на 2017 рік?

В розділі 5.1 Програми «Охорона навколишнього природного середовища основними напрямками роботи є:

  • придбання саджанців для озеленення міст та селищ міської ради (125,8 тис. грн.),
  • придбання контейнерів для збору ТПВ (88 тис. грн.);
  • розроблення схеми санітарного очищення (90 тис. грн.).

Фото 7. Що передбачено Програмою економічного та соціального розвитку на екологію міста

В цьому розділі жодним чином не згадано проблему поганого відтоку ґрунтових вод через замулену, порослу рогозою, забруднену річку. Хоча кожен житель міста знає, що екологічний стан річки Солоної уже кілька десятків літ залишає бажати кращого. У розділі 3.5 «Інвестиційна та інноваційна діяльність та розвиток інфраструктури» Програми також нічого не передбачено для вирішення цієї проблеми.

Отже, як бачимо, проблема відкачки води на шахті нікуди не щезла й нагадує про себе після кількох літ затишшя. Незважаючи на те, що можновладці самі не раз говорили про запущений стан річки Солона, поганий відтік вод, наразі ця проблема не викликає в них стурбованості. Тим не менше, вона існує, й це ми бачимо на прикладі майже піврічного підтоплення будинків багатьох жителів вул. Берегова. Нам би хотілося привернути увагу громадськості та влади різних ланок задля недопущення жахливих можливих екологічних наслідків в майбутньому. Чи й надалі можновладці, як це буває, похоплюватимуться тоді, коли проблеми виллються у більш масштабні наслідки й набудуть всеукраїнського розголосу?

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

 

Коментарі

прокоментувало