Медреформа для Селидового. Це буде не боляче!

Останнім часом питання медичної реформи з одного боку широко обговорюється у ЗМІ, з іншого – населення країни часто-густо має викривлену інформацію про неї. Буває й таке, що люди геть нічого про це не знають. Проте, це одна з найважливіших реформ, яка вимагатиме не тільки від медичних закладів, але від кожного громадянина нового ставлення до процесу лікування та піклування про здоров’я. Рух «Сильні громади» розбирався в тому, наскільки жителі Селидового задоволені станом медицини, як запрацюють медичні заклади з початком реформи, яке ставлення лікарів до неї, та обговорили це питання з представниками громадських об’єднань.

Наразі в Україні діє пострадянська медична система, яка на паперах гарантує людям безоплатне лікування. Фактично ж, держава не в змозі виконувати ці зобов’язання, адже просто не має достатньо коштів на оплату всіх необхідних медичних послуг для населення. В результаті громадяни повинні самі вирішувати проблеми зі здоров’ям, нерідко навіть ті, що загрожують життю. В той же час лікарі державних закладів працюють за мізерні гроші та по «рознарядці» зверху, якщо не мають змогу влаштуватись в комерційний заклад. Пацієнти ж не можуть обирати собі лікаря на свій розсуд, бо мають одного умовно безоплатного дільничного, до якого вони приписані за місцем проживання.

В опитуванні “Індекс здоров’я. Україна 2016” проведеного КМІС (Київський міжнародний інститут соціології), українці вказали, що під час стаціонарного лікування у 97% випадках платили за ліки, у 83% – не отримали безкоштовних ліків, 68,7% – займалися самолікуванням, не звертаючись до лікаря.

Середня тривалість життя українців становить трохи більше 70 років, натомість, у Польщі – 76, а у Британії – 81 рік. За основу медичної реформи в Україні була взята система охорони здоров’я Британії.

Що, головним чином, передбачає медична реформа:

  1. Де пацієнти – там гроші

У 2016 році кожен українець сплатив за медицину через податки, в середньому, 1764 грн. Ці податки держава направляє не на надання реальних послуг чи виплату заробітної плати лікарям, а на утримання площі медичних закладів.

Саме тому було запропоновано створити новий механізм фінансування медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів через систему державного солідарного медичного страхування.

Запровадження державного солідарного медичного страхування припиняє централізоване фінансування закладів охорони здоров’я. Кошти будуть направлятися лише за послуги, що лікарями надаватимуться пацієнтам.

  1. Можливість самостійно обрати сімейного лікаря

Кожен громадянин зможе обрати собі сімейного лікаря, який йому подобається, та підписати з ним контракт. У свою чергу, лікар буде отримувати оплату за кількість громадян, які підписали з ним контракт, та за послуги, що будуть їм надані.

  1. Автономні медичні заклади

Бюджетні установи охорони здоров’я мають право реорганізовуватися, самостійно розпоряджатися своїм бюджетом та залучати кошти приватних фондів, благодійних та громадських організацій. Взаємовідносини з громадянами будуватимуться на основі укладених контрактів, а якість наданих послуг контролюватиме агенція з контролю якості.

  1. Лікарі отримують оплату за надані послуги

Лікарі зможуть самостійно обирати місце роботи на ринкових засадах за контрактом. Керівник автономного медичного закладу зможе укладати контракт з таким спеціалістом на суму, що не фіксується державою, а залежить лише від кваліфікації лікаря.

Популярні серед пацієнтів лікарі залучатимуть не тільки до закладу більше коштів, а й для себе. Більше пацієнтів – більше фінансування від Державної закупівельної агенції.

  1. Гарантований пакет медичних послуг

Гарантований пакет – це безкоштовна медична страховка від держави. Українці матимуть перелік медичних послуг, які держава надаватиме безкоштовно. Все, що в цей перелік не входитиме, пацієнти оплачуватимуть офіційно в касу медичного закладу самостійно.

До пакету входитиме первинна та екстрена медична допомога, основні види амбулаторних послуг, стаціонарної допомоги за направленням первинного лікаря, лікарські засоби внесені до переліку, кошти за які лікарні буде відшкодовано державою.

Що думають жителі Селидового про нинішню систему охорони здоров’я?

На думку всіх 5 опитаних жителів, головною проблемою нинішньої медицини, є її дорожнеча.

Опитування:чи влаштовує вас нинішній стан медицини?

Опитування:чи влаштовує вас нинішній стан медицини?

За їхніми словами, доводиться, зазвичай, багато платити за ліки на різних стадіях лікування, не зважаючи на передбачене Конституцією України право на безкоштовну медицину. Дехто нарікав на рівень кваліфікації й бажав більш уважного ставлення лікарів до себе. Опитування тільки підтвердило статистику, що 97% жителів платять за своє лікування з кишені.

Реформа передбачає створення госпітальних округів. На даному етапі, станом на 23 березня в Києві затверджено 11 округів. Донецької області поки що серед них немає. Департамент Охорони здоров’я подавав проект до Києва, який наразі розглядається. Згідно з проектом до госпітального округу мають увійти: Мар’їнка, Красногорівка, Курахове, Селидове, Новогродівка, Покровск, Мирноград, Добропілля, Олександрівка Ясинуватський район, Авдіївка.

В цьому окрузі будуть лікарні інтенсивного планового лікування, хоспіси та реабілітаційні центри.

 

Заступник головного лікаря СЦМЛ з медичного обслуговування населення міста Світлана Воронкова підтримує реформу та погодилася розповісти про її переваги у Селидовому.

Заступник головного лікаря Селидівської ЦМЛ Світлана Воронкова

За її словами, реформою передбачається створення електронної системи (eHealth), куди вноситиметься історія хвороби пацієнта. Лікування відбуватиметься за визначеним протоколом надання медичних послуг. Наприклад, надійшов пацієнт з апендицитом, то за цим протоколом йому буде передбачено конкретні обстеження, аналізи, хірургічне втручання й медикаменти. Згідно з даним протоколом визначається також вартість медичної послуги, яка буде однакова по всій Україні. Також лікування за протоколом передбачає встановлення коефіцієнту складності тої чи іншої хвороби. Ми вносимо історію хвороби в електрону систему, яка надходить до центру статистики й там уже визначається коефіцієнт складності й відповідно вартість. Система також дозволить контролювати завантаженість конкретного лікаря. В результаті стане зрозуміло, які заходи треба прийняти щодо більш ефективного використання послуг лікаря: чи він має підвищити ефективність та якість роботи, чи шукати собі інше застосування.

Щодо статусу, то згідно з реформою планується, що Селидівська центральна міська лікарня буде закладом вторинної ланки інтенсивного лікування I рівня (120 тис. населення). Покровськ, наприклад, планується на II рівень (більше 200 тис. населення).

«Заклад інтенсивного лікування передбачає, зокрема, наявність реанімації, відділення невідкладної екстреної медичної допомоги та діагностичний центр. Реанімацію ми маємо. На першому поверсі головного корпусу стаціонару є приймальне відділення швидкої та маленька операційна, де ми можемо надати допомогу. Наприклад, таким способом ми приймаємо військових, далі направляємо їх до покровського шпиталю або ж до Дніпра. Якщо є потреба, переводимо в реанімацію», – зазначила Світлана Воронкова.

Вхід головного корпусу Селидівської ЦМЛ

Приймальне відділення «швидкої» головного корпусу ЦМЛ

Вона зауважила, що на базі відділення приймальної «швидкої» планується створити екстрене відділення невідкладної медичної допомоги, іншими словами, маленької лікарні швидкої допомоги. Для цього передбачається придбання нового додаткового обладнання, створення естакади для під’їзду медичного транспорту з того боку, де зараз знаходиться аптечний пункт.

Аптечний пункт планується переробити під під’їзд «швидкої»

«Аби пацієнт не був змушений пересуватися по усьому лікарняному містечку, ми плануємо створення діагностичного центру на першому поверсі головного корпусу стаціонарного відділення. Там уже є рентген-кабінет, мамографія, встановлюємо томограф. Також у приміщення ми перенесемо клініко-діагностичні лабораторії, що наразі знаходяться окремо. Це, в свою чергу, раціоналізує використання приміщень й відповідно зекономить витрати на їхнє утримання. Крім того, у нас закінчується капітальні роботи з термомодернізації інфекційного відділення, які почалися в жовтні минулого року», – наголосила заступник головного лікаря Селидівської міської лікарні.

 

Клініко-діагностичні лабораторії зараз

Капремонт інфекційного відділення

 

Також є проект капремонту будівлі головного корпусу стаціонару, який поданий до Європейського інвестиційного банку.

Лікарня інтенсивного лікування передбачає, що хворому надаватиметься екстрена допомога з тривалістю стаціонару (3-5 днів). Далі пацієнт направлятиметься до лікарні планового лікування. Це можливо буде лікарня Курахового або ж Новогродівки.

«З точки зору раціональності організації праці це буде дуже добре. Однак, попервах пацієнту буде важкувато налаштуватись до нововведень. Адже всі звикли проходити повний курс лікування в одному закладі. Також потребує вдосконалення система сполучення між медичними закладами, оскільки якість доріг часто бентежить й викликає складнощі в перевезенні пацієнтів. Ми подавали інформацію щодо стану доріг, і це питання вирішується», – вважає Світлана Воронкова.

Насамкінець заступник головного лікаря додала, що незалежно від того, якого статусу набуде медичний заклад, його не закриють, а передбачена оптимізація роботи й ремонт лікарні будуть здійснені.

Головний лікар КЗ “Селидівський центр первинної медико-санітарної допомоги” Олена Марченко вважає, що реформа «розв’язує руки» лікарням та лікарям.

«Кожен лікар зможе відкрити ФОП або ж укласти договір з центром первинної допомоги, який, в свою чергу, набуде статусу комунального підприємства. Для цього в нас всі документи підготовані. Ми тільки чекаємо сигналу. Наразі первинний заклад фінансується з міського бюджету за укладеним договором про надання певних медичних послуг. До міського бюджету надходять субвенції, які йдуть потім на обслуговування медичного закладу. Статус комунального підприємства, з одного боку, надасть можливість залучення додаткових джерел фінансування. Це можуть бути, наприклад, запровадження платних послуг масажного кабінету. З іншого – міська рада не буде зобов’язана фінансувати медичний заклад, а робитиме це тільки у разі домовленості між нею та первинним медичним закладом. В нашому випадку міська рада виділятиме кошти на сплату комунальних послуг», – розповіла Олена Марченко.

Головний лікар КЗ “Селидівський центр первинної медико-санітарної допомоги” Олена Марченко

Сімейному лікарю на рік реформа передбачає виділення коштів на кожного пацієнта. Наразі йдеться про суму в 288 грн. Лікар має набрати 2000 пацієнтів. Все що вище цієї кількості – за його бажанням. Якщо людина, наприклад, переїде до іншого міста й укладе угоду з іншим сімейним лікарем, то ці гроші підуть за нею. Можливість укладення договору з сімейними лікарями (декларації) буде з 1 червня. Після чого дані пацієнта потраплять до бази електронної системи «eHealth», де простежуватиметься вся історія лікування.

На думку головного лікаря первинної допомоги, стара система віджила своє. Треба йти вперед. Можливо, таким чином лікарі, до яких менше піде пацієнтів, будуть приділяти більше уваги самоосвіті. Наразі пацієнтам доводиться часто платити з власної кишені, а так нова реформа передбачає розподіл витрат між пацієнтом та державою. Тим більше, вона посприяє підвищенню якості надання медичних послуг. Головний лікар «первинки» також повідомила, що реформа не передбачає на даному етапі в Селидовому створення нових амбулаторій та закриття наявних.

22 квітня в Селидовому рух “Сильні громади” обговорив з представниками громадськості питання медичної реформи.

Обговорення медичної реформи з громадскістю

На зустрічі також були присутні фахівці медичних закладів. Більшість представників підтримала впровадження цієї реформи. Була сформована ініціативна група, яка в партнерстві з рухом «Сильні громади» збиратиме підписи жителів Селидового на підтримку законопроектів з медреформи, що стоятимуть на порядку денному травневої сесії Верховної Ради.

Збір підписів проходитиме з 25 по 28 квітня (12:00-14:00) на Центральній площі міста Селидового.

Не залишайтесь байдужими до свого здоров’я! Підтримаємо важливі для всіх нас зміни на краще! Чекаємо Вас!

 

 

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало