У періоди між пленарними засіданнями Верховної Ради України депутати мають проводити зустрічі з виборцями в окрузі. Рух «Сильні громади» перевірив, наскільки сумлінно вони це роблять, завітавши до однієї з приймалень нардепа Сергія Сажка, що в Селидовому на Донеччині. Ми поцікавилися, як депутат виконував свої обов’язки протягом 2017 року. Крім того, дослідили, що пишуть ЗМІ про його роботу. Так, нардеп активно бере участь у святкових та благодійних заходах, при цьому часто не уникає можливості поширювати заборонені законом радянські штампи та перекладати провину за конфлікт на сході на українську владу.

Про депутата та округ

Сергій Сажко, народний депутат VIII скликання, був обраний як самовисуванець у окрузі № 59 (міста Вугледар, Новогродівка, Селидове, Великоновосілківський та Мар’їнський райони), набравши 30,49% або 9 235 голосів, і набув повноважень 27 листопада 2015 року. Належить до фракції «Опозиційного блоку».

Депутату Сажку допомагають помічники, три з яких працюють на платній основі й 13 – на громадських засадах. На сайті Верховної Ради зазначені контактні дані, за якими можна зв’язатися з ним або з його помічниками.

Помічники нардепа та їхні контакти

У Сергія Сажка 4 приймальні. Їх адреси та графіки прийому є на сайті Верховної Ради

Графік роботи приймалень нардепа

Похід до приймальні в Селидовому

Ми передали письмовий запит спеціалісту громадської приймальні, в якому просили надати основні показники діяльності депутата в окрузі впродовж 2017 року.

Щодо всього округу інформації не отримали, проте дізналися про діяльність громадської приймальні в Селидовому за цей період.

Громадська приймальня в Селидовому

До неї зверталися мешканці міст Селидового, Новогродівки, Українська, Гірника, селищ Цукурене, Курахівки, Вишневого, внутрішньо переміщені особи з Мар’їнки, Красногорівки.

Всього за цей час було зареєстровано 285 звернень, 25 з яких – телефоном. За цей період депутат провів 3 особистих прийоми, 2 з яких в Селидовому, 1 – в Новогродівці.

Мешканців хвилювалювали житлово-комунальні питання, забезпечення пільговим паливом пенсіонерів реструктуризованих підприємств, нарахування субсидії, пенсій соціальних виплат, питання внутрішньо переміщених осіб, громадсько-правові відносини мешканців та приватних підприємців, звернення про сприяння у лікуванні важко хворих осіб, питання бюджетних закладів та установ щодо благодійної допомоги.

Нам повідомили, що всі питання розглядались та контролювались депутатом особисто.

Приймальня надала роз’яснення та відповіді на 281 звернення, а 4 – потребують невідкладних рішень з боку держави, міської влади та особистого контролю народного депутата.

До невирішених відносяться питання забезпечення пільговим паливом пенсіонерів реструктуризованих вугільних підприємств; критичної ситуації у вугільній галузі та заборгованості заробітної плати вугільним підприємствам “ДП Селидіввугілля”; щодо періодичного підтоплення грунтовими водами від шахти ім. Коротченка господарських споруд приватного сектора по вул. Береговій м. Селидового та екологічного стану річки Солона.

З питань заборгованості із зарплати та розвитку вугільних підприємств нардеп неодноразово виступав публічно та приїжджав на акцію протесту шахтарів у ДП “Селидіввугілля”.

Дитячі майданчики

Як повідомляє сайт депутата, до Сергія Сажка часто звертаються виборці з проханням допомогти облаштувати дитячі майданчики.

Так, наприклад, 30 травня цього року з цим звернувся до нього батьківський комітет дитсадку Світлячок в м. Українську.

Як зазначає джерело, за час своєї каденції нардеп допоміг встановити більше 10 майданчиків у різних населених пунктах округу.

За законом – Друга Світова, а в нардепа Сажка – “Велика Вітчизняна”: пропаганда радянської (російської) ідеології триває?

Аналіз публікацій Сергія Сажка на його офіційному сайті про роботу в окрузі, наштовхує на думку, що депутат не тільки сам не поспішає декомунізовуватись, а й вводить в оману як підростаюче покоління, так і людей, що брали участь у ІІ Світовій війні.

Так, сайт нардепа неодноразово в матеріалах про заходи, що їх провів депутат до Дня Перемоги, називає Другу Світову “Великою Вітчизняною (пер. з рос.)”.

Також Сергій Сажко другий рік поспіль проводить конкурс серед учнів навчальних закладів на кращий твір, приурочений до Дня Перемоги. Ось як про це йдеться на сайті нардепа (пер. з рос.):

“Тема конкурсного завдання звучала так: «Війна в історії моєї сім’ї»… Знайти головного героя було не складно, адже пам’ять про Велику Вітчизняну зберігається практично в кожній українській родині в старих фотографіях, спогадах учасників тих подій, переказаних їхніми дітьми і внуками”.

Переможці їдуть на екскурсію до Верховної Ради, отримують подарунки та грамоти.

Депутат вручає подарунки переможниці конкурсу «Війна в історії моєї сім’ї»

Важливо зазначити, що депутат порушує тим самим Закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», за яким в офіційному документообігу використовуватимуть виключно термін Друга світова війна, а термін «Велика Вітчизняна» більше не використовується.
Законом не допускається фальсифікація історії Другої світової війни 1939-1945 років у наукових дослідженнях, навчально-методичній літературі, підручниках, засобах масової інформації, публічних виступах представників державних органів, органів місцевого самоврядування, посадових осіб.

Чи не підігріває в людях почуття величі радянської імперії та її спадкоємниці – РФ таке трактування офіційним виданням депутата тих трагічних подій? Чи не сприяє це формуванню радянської (російської) ідентичності?

Зауважимо, що нічого не заважає піклуватись про ветеранів ІІ Світової та вшановувати пам’ять про жертв нацизму, захисників українського народу, коли б український державний діяч називав речі власними іменами.

Чи не є збігом та обставина, що нардеп Сажко не голосував, будучи присутнім в Парламенті, за притягнення до відповідальності осіб, що публічно використовують, демонструють або носять георгіївські стрічки чи їхнє зображення – символ російської агресії з 2014 року в Україні?

“Цінні подарунки” на окрузі чи голосування в Парламенті: що цінніше?

Незважаючи на те, що Сергій Сажко не надто охоче виконує покладені на нього виборцями обов’язки в Верховній Раді (у 45% випадків не тиснув на кнопку під час голосувань), нардеп сам або через своїх помічників полюбляє робити подарунки та роздавати грамоти на окрузі. Прояви таких бажань є доволі частими. Його об’єктами частіш за все стають люди з соціально важким становищем, ветерани ІІ Світової війни, Афганістану, різноманітні трудові колективи, працівники бюджетної сфери, шахтарі, учні освітніх закладів за досягнення у навчанні тощо. Нижче наведемо кілька прикладів проявів бажання депутата дарувати.

Так, візьмімо хоч цьогорічне святкування на окрузі депутата Міжнародного жіночого дня. На офіційному сайті народного депутата Сергія Сажка повідомляється про те, що він та його представник роздавали квіти та подарунки під час заходів до 8 березня.

Так, в м. Курахове Донецької області на запрошення депутата з’їхалися жіночі делегації з Мар’їнського, Великоновосілківського районів, Селидового, Новогродівки, Вугледара.

“Представниці прекрасної половини людства з задоволенням брали квіти, подарунки і привітання на свою адресу”, – зазначається на сайті Сергія Сажка.

Нардеп забезпечив делегатів транспортом, а після офіційного заходу організував святковий бенкет. “Після закінчення культурної програми наші жінки змогли поспілкуватися в неформальній обстановці за святковим столом”, – йдеться на сайті.

Захід з роздаванням подарункових наборів від Сергія Сажка в Кураховому

Крім того, під час засідання клубу тваринників Мар’їнського району представник народного депутата Тетяна Кущ вручила грамоти, квіти, “цінні подарунки” до 8-го березня його учасникам.

Представник нардепа Сергія Сажка роздавала квіти, грамоти та “цінні подарунки”.

Принагідно варто сказати, що в своїх публікаціях народний депутат звинувачує українську владу у війні на сході України. Виходить, що депутат не визнає агресію РФ та окупацію нею частини Донеччини та Луганщини?

Депутат Сажко вважає, що від (української) влади залежить продовження чи припинення бойових дій на сході.

Тож такі жести “благочинності” та “задобрювання” своїх виборців так чи інакше сприяють тому, щоби ті розділяли бачення депутата зокрема і з цього питання.

Зустрічі нардепа з місцевими ЗМІ

У червні цього року Сергій Сажко провів у Кураховому чергову, четверту, звітну прес-конференцію для представників ЗМІ Новогродовки, Селидового, Мар’їнського і Великоновосілківського районів. Як зазначає сайт депутата, говорили про те, чого вдалося досягти і про плани на майбутнє.

Якщо проаналізувати публікацію за результатами останньої прес-конференції, наприклад, селидівської газети “Наша Зоря”, то такі звіти більше нагадують піар депутата. Адже, по-перше, жодних гострих питань та критичних зауважень Сергію Сажку не ставили. По-друге, в матеріалі майже нічого немає про результати роботи депутата, окрім лобіювання в Парламенті виділення коштів на гірничу галузь. Ну і, по-третє, жодних вищезгаданих “планів на майбутнє”. Натомість депутат розповідає про те, як парламентська більшість провалює потрібні людям законопроекти… Детальніше матеріал з прес-конференції тут.

Ну і звісно й тут також без грамот та сертифікатів від депутата не обійшлось.

Сергій Сажко та ЗМІ округу.

Отже, з матеріалів офіційного сайту Сергія Сажка можна зробити висновок, що депутат доволі часто відвідує округ, проводячи зустрічі з виборцями, беручи участь у святкових та благодійних акціях, роблячи подарунки тощо. При цьому він продовжує в своїй риториці послуговуватися забороненими законом радянськими штампами та звинувачувати владу у війні на сході. Чи не вводять такі жести щедрості в оману жителів округу? Адже схожа риторика сприяла приходу російській агресії 4 роки тому, що призвело до тисяч смертей, скалічення доль та відібрало всі блага цивілізації в окупованої частини сходу.

До того ж прояви доброчинності відводять очі від діяльності депутата у Верховній Раді, де той майже в половині випадків не натискає кнопку під час голосувань, тим самим позбавляючи виборців участі у загальному процесі розвитку держави.

 

Координатор руху “Сильні громади” у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало