28 лютого у Селидовому відбулася чергова сесія міської ради. Головними питаннями були розгляд річного звіту міського голови про виконання програми економічного та соціального розвитку, звіт про виконання дохідної та видаткової частини міського бюджету. Депутати заслухали звернення поліції щодо надання фінансової допомоги з міського бюджету, віддали в постійне користування землі в центрі міста КП «Комунальник», затвердили підприємство-переможця з вивезення ТПВ. «Сильні громади» проаналізували основні рішення сесії Селидівської міськради.

Пленарне засідання пройшло доволі велелюдно. Були присутні чимало представників різних установ, організацій, громадськості. Всього прибуло 24 з 34 депутатів.

Одним із головних питань сесії стало затвердження рішення «Про хід виконання заходів Програми економічного та соціального розвитку міста Селидове за 2017 рік. Пріоритетні напрямки розвитку міст і селищ міської ради в 2018 р.» Міський голова прозвітував щодо цього питання перед депутатами. У програмі на 2018 рік враховані напрямки стратегічного розвитку Донецької області, а також міста Селидового. До неї, зокрема, ввійшли всі розроблені й початі проекти, а також заходи, що виконуватимуться у 2018 році.

Під час сесії мер зачитав звіт щодо виконання цієї програми та розповів про плани на 2018 рік.

Відео1. Річний звіт мера Селидового Віктора Ремізова. (ТРК «Інфо-центр»)

Варто згадати, що за два дні до пленарного засідання на постійній комісії з депутатської етики та правопорядку в громадськості та депутатів виникали питання, чому міський голова звітує перед депутатами на сесії? Адже в п. 7 ст. 42 Закону «Про місцеве самоврядування» говориться про те, що голова зобов’язаний звітувати на відкритих зустрічах з громадськістю. Однак, голова цієї комісії Ганна Сєднева повідомила, що це не той звіт, що передбачений законодавством, але лише – про виконання програми соціально-економічного розвитку.

У своєму звіті міський голова торкнувся різних сфер життєдіяльності міста: освіти, медицини, культури, спорту, інвестицій в інфраструктуру міста, пенсій та соціального захисту, бізнесу, місцевого бюджету та взаємодії з громадськістю.

Говорячи про структуру економіки, мер повідомив, що вона базується на гірничій галузі. Цю галузь в місті представляє ДП «Селидіввугілля». Це підприємство має заборгованість до міського бюджету більше 18,5 млн грн. Селидове належить до міст з моноекономікою. Звідси – невиконання плану надходжень до бюджету.

Частка надходжень від малого та середнього бізнесу до міського бюджету складає 21%. Наприклад, в Польщі такий показник становить близько 80%. Однак, мер, зазначив, що цей показник в Селидовому в 2013 році знаходився на рівні 10%.

Для стимулювання малого підприємництва міська рада підтримала ініціативу голови Донецької облдержадміністрації Павла Жебрівського щодо реалізації програми «Український донецький куркуль». На 2018 рік за цією програмою передбачили для підприємців 750 тис. грн – по 250 тис. грн з міського бюджету на кожного переможця проекту. Стільки ж – обласних коштів. Тобто на започаткування власної справи кожен переможець зможе отримати 500 тис. грн.

Основним джерелом наповнення бюджету в місті є податок на доходи фізичних осіб, який сплачується із заробітної плати. Міський голова зазначив, що легалізація найманої праці, є одним з найактуальніших питань як для влади, так і для мешканців міста.

У звіті говориться про те, що аналіз дохідної та видаткової частини місцевого бюджету показує невідповідність надходжень податків тим витратам, які повинен нести бюджет на утримання мережі бюджетних установ. Це щорічно призводить до дефіциту бюджету у понад 32 млн грн. Але, як далі зазначається, якщо у минулі роки вдавалось залучити додаткові кошти державної фінансової підтримки у повному обсязі, то в 2017 році було наано лише 30% від потреби. В звіті говориться також про те, що в 2018 році спільними зусиллями міської ради, депутатів, керівників бюджетних установ та громадськості необхідно розробити та втілити заходи щодо приведення видатків бюджету до наявного фінансового ресурсу.

Звіт міського голови опублікований на сайті Селидівської міської ради.

Міський голова згадав і про роботу органів місцевого самоврядування з представниками громадськості. Виокремив співпрацю з клубом «Ефективне місто». Цей клуб діє з жовтня минулого року й об’єднав активних мешканців, громадські організації, депутатів, представників бізнесу та органів місцевого самоврядування для вирішення міських проблем.

Фото 2. Клуб Ефективне місто

Зазначимо, що завдяки вимогам активістів клубу сайт Селидівської міської ради наповнили необхідною за законом публічною інформацію, він став зручнішим у користуванні. Крім того, членам клубу за допомогою акцій протесту, публікацій в ЗМІ, звернень вдалося домогтися скасування рішень виконавчого комітету щодо створення наглядової ради при одному з комунальних підприємств, які суперечили нормам українського законодавства. Такі дії виконкому уможливлювали об’єктивну участь громади у формуванні наглядових органів при комунальних підприємствах міста.

Крім того, клуб «Ефективне місто» пропонував місцевій владі підключити Селидове до платформи «Відкрите місто» для того, щоб мешканці могли повідомляти про житлово-комунальні проблеми онлайн та контролювати їхнє виконання. Попри попередні усні обіцянки працювати в цьому напрямі, міськвиконком відмовив членам клубу в такій пропозиції.

Отже, твердження представників влади про ефективну співпрацю з громадськістю ставляться під великий сумнів.

Відео 2. Зі звіту мера про співпрацю місцевої влади з клубом «Ефективне місто»

На «депутатському дні», що передував пленарному засіданню, з річним звітом коротко ознайомила депутатів заступник міського голови Інна Терещенко.

Відео 3. Депутатський день від 26.02.2018 (портал «Громадська Варта»)

Заступника міського голови запитали, які заходи передбачені для чистки русла річки Солона? У плані соціально-економічного розвитку на це передбачено 300 тис. грн від підприємств. Забрудненість русла та нестабільна робота водовідкачувальних насосів на шахті ім. Коротченка вже не перший рік призводить до підтоплення житлових будинків у південній частині міста. Зволікання з вирішенням цієї проблеми загрожує екологічною катастрофою та, на думку експертів, може призвести до просідання фундаментів багатоповерхівок на значній території міста.

Заступник міського голови повідомила, що гроші передбачені на створення проектно-кошторисної документації для проведення робіт з очищення русла. Це узгоджено з обласним департаментом охорони навколишнього середовища.

«Облдержадміністрація вже закупила обладнання для розчистки русл по області. Але нам поки що невідомо, яким у черзі стоятиме Селидове» – заначила Інна Терещенко.

Звіт про виконання міського бюджету за 2017 рік

Для подальшого розподілу вільного залишку коштів, що утворився на початок 2018 р., затвердили звіт про виконання бюджету м. Селидове за 2017р. Звіт також оприлюднено в газеті «Наша Зоря».

Як повідомила начальник фінансового управління Тетяна Рогоза, загальна сума вільних залишків на початок року по загальному фонду склала 900 тис. грн, медичної субвенції за 2017 рік – 785,3 тис. грн, освітньої субвенції 3 997 тис. грн, за 2016 – 169 ти. грн. Залишки спеціального фонду – 576,9 тис. грн. Начальник фінуправління зазначила, що рішення щодо спрямування цих залишків прийматимуть у березні цього року.

Якщо коротко торкнутись звіту, то привертає увагу зокрема те, що надходження доходів без урахування трансфертів з держбюджету надійшло 113 млн грн – 89,5% від очікуваних.

Найбільшу питому вагу у загальному фонді місцевого бюджету складає податок на доходи фізичних осіб – 81,4%. За звітний період надійшло 79 млн грн зазначеного податку, що складає 77,6% до річного розпису на 2017 рік.

Фінансування бюджетних закладів, як можна бачити зі звіту, також відбувалося не повною мірою: освіта на 85,4%, охорона здоров’я на 95,5%, соцзахист на 98,8%, культура на 86,5%, фізкультура і спорт на 84,9%.

Земельну ділянку в центрі міста віддали в постійне користувння КП «Комунальник м. Селидове»

Як пояснили працівники органів місцевого самоврядування, що доповідали на депутатському дні, для запланованої реконструкції центрального скверу міста (від міського ринку до будівлі міськради), «ця територія повинна мати власника».

Фото 3. Центральний сквер Селидового

Вирішили, що ним має бути КП «Комунальним м. Селидове». У зв’язку з цим на сесії прийняли два рішення на користь цього підприємства:

1) Надати дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (від будівлі міськради до площі);

2) Передати у постійне користування земельної ділянки площею 4,6 га (від площі до міського ринку) за рахунок земель житлової та громадської забудови комунальної власності Селидівської міської ради.

Поліція звернулася за допомогою до міськради

На депутатському дні начальник Селидівського відділу поліції Анатолій Ковальчук виступив зі звітом перед депутатами. Він доповів, що селидівська поліція вийшла за підсумками минулого року на перше місце за показниками розкриття злочинів по Донецькій області. Він також розповів і про проблеми, які існують в роботі поліції – наявність значної кількості крадіжок та випадків шахрайства. За його словами, розкриті справи, наприклад, з пограбувань не можуть бути направлені до суду, позаяк на 7 довколишніх міст є тільки два експерти-товарознавці.

Також очільник поліції закликав депутатів допомагати органам внутрішніх справ за програмою «Правопорядок». Цю програму поліція має намір надати на розгляд депутатів на березневій сесії. Він зазначив, що Селидове – чи не єдине місто в області, що не допомагає поліції в матеріально-технічному плані.

На сесії міський голова відповів на звернення поліції тим, що міська рада готова до співпраці. Але при цьому мер наголосив, що це має стосуватися «глобальних» заходів, таких як встановлення в місті камер спостереження, а не покращення матеріально-технічної бази: авто, комп’ютери тощо.

Детальніше з усіма питаннями сесії можна ознайомитись тут.

 

Координатор руху «Сильні громади» у Селидовому Олександр Цахнів

Коментарі

прокоментувало